Ministarka poljoprivrede o sistemskim merama za podršku malinarima

Tanasković: Intenzivne kontrole na terenu i povrat PDV-a proizvođačima maline

Srbija

31.7.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Tanasković: Intenzivne kontrole na terenu i povrat PDV-a proizvođačima maline Tanasković: Intenzivne kontrole na terenu i povrat PDV-a proizvođačima maline
Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je, gostujući u emisiji „Plodno i rodno“ na TV B92, govorila o sistematskom rešavanju problema cene maline i tom prilikom... Tanasković: Intenzivne kontrole na terenu i povrat PDV-a proizvođačima maline

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je, gostujući u emisiji „Plodno i rodno“ na TV B92, govorila o sistematskom rešavanju problema cene maline i tom prilikom istakla da su kontrole na terenu intenzivne, da se proveravaju tokovi novca, kvalitet maline i njeno poreklo i da je to samo jedna od mera koja ima za cilj zaštitu primarnih proizvođača.

Kako je istakla Tanasković, postignut je i dogovor oko PDV-a koji bi iznosio osam odsto, preneo je Blic.

Ministarka je navela da se država nije bavila malinom samo sezonski, već „od novembra, decembra meseca“ i dodala da je država preuzela na sebe pravljenje odgovarajućeg ambijenta.

„Ono što nije dobro, to je akontna cena maline. Apsolutno se slažem da država ne treba da određuje cenu. Pregovori su u toku i nadam se da ćemo napraviti pomak u ovoj lošoj godini za proizvođače. Kvalitet (maline) je odličan, bez obzira na padavine koje su nas zadesile. Proizvođači ne traže ništa što je nerealno. Mislim da ćemo sa ovim sistemskim rešenjima odrediti način na koji ćemo funkcionisati u budućnosti“, rekla je Tanasković.

Ocenila je i da je država naišla na više razumevanja od malinara nego od hladnjačara.

Postoji jedna grupa hladnjačara koja se opire povećanju. Od 24 podneta zahteva, 16 firmi je odobreno. Sve što smo obećali smo i uradili. Ono što je još država uradila, pored jake kontrole otkupne sezone, i dalje ćemo sprovoditi ostale provere kako bismo proizvođaču napravili idealan ambijent“, istakla je Tanasković.

Ministarka poljoprivrede je govorila i o mogućnosti da osam odsto povratnog PDV ne ide preko otkupljivača već da se direktno daje proizvođačima.

„Dogovorili smo se oko PDV-a koji bi iznosio osam odsto. Mi smo sada promenili poreski pravilnik i doneli novi gde na listu jasno mora biti izražena cena, to će biti osetno naredne godine. PDV treba da završi kod proizvođača, to je nešto što smo uradili kao država. Mislim da će to sve dati rezultate“, rekla je Tanasković.

  • Ja bre

    1.8.2023 #1 Author

    Skini batu Vucica iz lanca hladnjacara i daj ljudima novac….tananana i eto resenja

    Odgovori

  • SELJAK

    1.8.2023 #2 Author

    Preko 40 godina država pravi cirkus sa prizvođačima malina !
    Smučili se seljaku , država i malina ,ako državi ne možemo ništa malina uništavamo !

    Odgovori

  • Živojin

    1.8.2023 #3 Author

    Dok ministarka reši problem s malinom,
    ostadosmo bez stočnog fonda.
    Vakcinacija!

    Odgovori

  • Anonimni

    1.8.2023 #4 Author

    Sve nam dalaze za ministre poljoprivrede ljudi koji nemaju pojma sta je poljoprivreda,njiva,krava,ovca,samo znaju da pricaju.Draga ministarka samo dodji u maline i stoj u njima 12 sati nemoras brati da vidis kako je.Hladnjacari se uklopili prosle godine na 550 din po kilu ove nemogu na 200 pa malo li im je vise?

    Odgovori

  • Anonimni

    2.8.2023 #5 Author

    Se ete stablo zarad nekoliko sljiva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...