Poljoprivrednici sumiraju štete od vremenskih nepogoda

Uništeno voće u vrednosti 25 miliona evra

AgrobiznisSrbija

26.7.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uništeno voće u vrednosti 25 miliona evra Uništeno voće u vrednosti 25 miliona evra
Vremenske nepogode prouzrokovale su milionske štete u poljoprivredi u Srbiji, a najviše je stradalo voće i povrće. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran... Uništeno voće u vrednosti 25 miliona evra

Vremenske nepogode prouzrokovale su milionske štete u poljoprivredi u Srbiji, a najviše je stradalo voće i povrće. Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je da je voćarima naneta šteta veća od 25 miliona evra, a najviše je postradao Fruškogorski region.

„Ova godina je specifična. Imali smo jako velike štete od niskih temperatura, kasnije velike količine padavina koje su takođe napravile štetu. I sad ovo, poslednje nevreme što se desilo, olujni vetrovi i sama tuča od grada je napravila velike štete, ne samo u Vojvodini, nego u celoj centralnoj Srbiji“, rekao je Keserović za RTS.

Keserović ističe da je nevreme prethodnih dana napravilo veliku štetu ne samu u Vojvodini, već i u centralnoj Srbiji. Prema njegovoj proceni nevreme je smanjilo rod za oko pet odsto. On je naveo da je oštećeno oko 50.000 tona voćnih vrsta, čija je prosečna cena po kilogramu oko 50 evrocenti, što je u zbiru oko 25 miliona evra na nivou Srbije.

Načinjena šteta na zasadima na Fruškoj Gori je oko 4,5 miliona evra. Reč je o više od 100 hektara zasada sa protivgradnom mrežom, a podizanje jednog hektara sa protivgradnom mrežom i intenzivnim zasadima košta od 35.000 do 40.000 evra, kazao je Keserović. On je naglasio da ne pamti da je u prethodnih trideset pet godina, u trećoj dekadi jula, bilo ovakvih olujnih vetrova.

Direktor Instituta za voćastvo u Čačku Darko Jevremović rekao je Tanjugu da je nevreme koje je ovih dana pogodilo Čačak i okolinu nanelo velike štete poljoprivrednim kulturama, kao i da su na lokalitetima gde su ledenice bile tako velike nanele ogromne štete. Oštećeni su plodovi, drveće, izdanci kod maline, prenosi RTV.


Prema njegovim rečima, veliki broj poljoprivrednih proizvođača je svoje zasade zaštitio protivgradnom mrežom, ali su jačina oluje i količina grada uništile zaštitu, pa kulturama nije bilo spasa.

„Dobra zaštita od ovakvih nepogoda jesu i protivgradne mreže, međutim veliki broj proizvođača još ih nema iznad svojih zasada, u nekim lokalitetima usled velike količine leda došlo je do pucanja odgovarajućih elemenata konstrukcije tako da je i pored zaštite došlo do oštećenja na kulturi“, rekao je Jevremović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...