Ovogodišnji rod kukuruza, soje i suncokreta znatno manji

Suša već nanela štetu poljoprivrednim kulturama

AgrobiznisAnalizaBiznisRegionU fokusuVesti

7.7.2022 17:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Suša već nanela štetu poljoprivrednim kulturama Suša već nanela štetu poljoprivrednim kulturama
Suša u pojedinim krajevima Srbije već je nanela štetu kukuruzu, soji i suncokretu, pa se procenjuje da će rod biti znatno umanjen, a moguće... Suša već nanela štetu poljoprivrednim kulturama

Suša u pojedinim krajevima Srbije već je nanela štetu kukuruzu, soji i suncokretu, pa se procenjuje da će rod biti znatno umanjen, a moguće i katastrofalan ako ne bude kiše ni narednih dva meseca, rekli su danas poljoprivredni proizvođači.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Borivoje Pejić rekao je za Betu da su ovog proleća padavine u Srbiji bile neravnomerno raspoređene i da je različit nivo nedostatka vlage u zemlji.

„Šteta od suše će biti različita, zavisno od količine padavina i sastava zemljišta. Na peskovitom zemljištu već se mogu videti katastrofalne posledice suše“, rekao je Pejić.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, čije se imanje nalazi u Bavaništu u opštini Kovin, rekao je da je pre dva dana palo oko deset litara kiše po kvadratu i da je to toliko malo da je zemljište podjednako suvo kao da nije ni pala.

„Posledice su već vidljive na kukuruzu, soji i suncokretu. Ne sećam se kada je poslednji put pala kiša, u maju je možda palo deset litara po kvadratu. Kukuruz je zaostao u rastu i što je još gore na ovako visokim temperaturama ne može ni da se oprašuje“, rekao je Jakšić.

Dodao je da na tropskoj vrućini ne pomaže ni zalivanje tifonima, rasprskavanjem vode jer brzo isparava i da bi jedino pomoglo podzemno navodnjavanje, ali da taj sistem nemaju poljoprivredna gazdinstva, pa čak ni sve veće poljoprivredne firme.

On je rekao da su visoke temperature doprinele prisilnom sazrevanju i suncokreta, čija će žetva početi 15-20 dana ranije nego što bi trebalo.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da prinosi kukuruza i suncokreta mogu biti katastrofalni ako se produži sušni period.

„Poslednja kiša od šest litara po kvadratu u okolini Zrenjanina nije pokupila ni prašinu. Koliko je zemlja ispucala najbolje ilustruje činjenica da je jednom poljoprivredniku na njivi ispao iz ruku mobilni telefon i pao u raspuklu zemlju na više od pola mera dubine iz koje nije mogao da ga izvadi bez kopanja zemlje mehanizacijom“, rekao je Kleut.

Ocenio je da može da se desi da kukuruz, ako se ne opraši, ostane skoro bez roda, na šta ukazuje njegovo sadašnje stanje da je zaostao u rastu i oborio metlice u vreme kada treba da se oprašuje.

Prema rečima poljoprivrednika Nedeljka Savića iz Stiga, u istočnom delu Srbije, kiša je zaobilazila i to područje i rod će biti nešto bolji samo na njivama koje su uz Dunav.

„Suncokret i kukuruz izgledaju u ovom trenutku tako kao da neće imati skoro nikakvog roda“, rekao je Savić.

 • SNEZANA

  7.7.2022 #1 Author

  Sve po dzepu poljoprivrednika

  Odgovori

 • TATJANA

  7.7.2022 #2 Author

  Steta je prevelika

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.7.2022 #3 Author

  To ce biti veliki gubitak za poljoprivredu..

  Odgovori

 • Dea

  7.7.2022 #4 Author

  Selo ili grad pitanje je sad

  Odgovori

 • goca87

  8.7.2022 #5 Author

  Velika šteta, ljudi su ulagali i finansijski i fizički.

  Odgovori

 • BOJANA

  8.7.2022 #6 Author

  Negde suša, negde grad. Užas

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  8.7.2022 #7 Author

  Razvijene zemlje imaju razvijene sisteme za navodnjavanje a ne gledaju u nebo.

  Odgovori

 • MAJA

  8.7.2022 #8 Author

  Sve cemo mi osetiti po nasem dzepu

  Odgovori

 • STRAHINJA

  9.7.2022 #9 Author

  Odsustvo kontrole od ovakvih tizika po poljoprivrednike nikako da se resi, starsno

  Odgovori

 • FRUIT04

  10.7.2022 #10 Author

  Sve ce oni to naplatiti.

  Odgovori

 • VERA

  10.7.2022 #11 Author

  Susa dosta smanjuje.prinos pa ce biti jako tesko ratarima.

  Odgovori

 • Gaga45

  10.9.2022 #12 Author

  Sve to oni nadoknade

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...