Država ograničenjem cena osnovnih životnih namirnica pokušava da zauzda inflaciju

Nova uredba podigla cenu šećera za sedam dinara

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusuVesti

1.7.2022 13:16 Autor: Marija Jovanović 31

Nova uredba podigla cenu šećera za sedam dinara Nova uredba podigla cenu šećera za sedam dinara
Kako bi zaštitila tržište i sprečila poremećaje u formiranju cena roba koje su od izuzetne važnosti za snabdevanje potrošača, naročito siromašnijeg dela stanovništva, Vlada... Nova uredba podigla cenu šećera za sedam dinara

Kako bi zaštitila tržište i sprečila poremećaje u formiranju cena roba koje su od izuzetne važnosti za snabdevanje potrošača, naročito siromašnijeg dela stanovništva, Vlada Srbije u četvrtak je usvojila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. Pomenuta uredba stupila je na snagu danas i važiće do 31. jula ove godine.

Ograničenje se odnosi na proizvođačke i cene u trgovini na veliko i malo. Tako, brašno tip 400 glatko, kao i tip 500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, ne smeju da prelaze nivo cena tih proizvoda koje su utvrđene na dan 15. novembra 2021. godine. Isto ograničenje važi i za jestivo sunockretovo ulje u pakovanju od jednog litra i za svinjsko meso – but.

Novom uredbom propisana je maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra i ona ne sme da prelazi 113,99 dinara.

Kada je reč o šećeru, novom uredbom cene su korigovane naviše, pa će građani više novca morati da izdvoje za ovu namirnicu. Uredbom je propisano da maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, ne sme da bude veće od 96,99 dinara. To znači da će potrošači ubuduće šećer plaćati sedam dinara više jer je cena ovog proizvoda pre donošenja nove uredbe iznosila 89,99 dinara.

Što se tiče proizvođačke cene belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ona ne sme da prelazi 80 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena za sva ostala pakovanja ne sme da bude veća od 88 dinara po kilogramu.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran u razgovoru za Biznis.rs ocenjuje da je država sada očigledno uočila anomalije prethodnih odluka, pre svega kada je reč o šećeru i ograničenju cene samo na kilogramskom pakovanju.

Agroanalitičar Prostran
Foto: Youtube printscreen

“To je sada ispravljeno i naravno povećana je cena. Očigledno je globalna svetska kriza kada je u pitanju hrana još uvek traje i Vlada Srbije ovim merama na neki način upravlja i koči inflaciju. Ovo su najoosetljiviji prehrambeni proizvodi koji su imali buran trend rasta cena i verovatno u dogovoru sa Narodnom bankom Srbije koja je na neki način odgovorna za inflaciju, kurs dinara i sve mere koje se tiču finansijskih i monetarnih agregata država želi na neki način uzdama suzbija rast cena”, navodi naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, ovo su danas najtraženiji proizvodi koji bi sigurno, kada bi bilo dozvoljeno slobodno formiranje cena, značajno poskupeli. Kako ocenjuje Prostran ovo su iznuđene mere kojima pribegavaju i druge zemlje.

“Susedna Hrvatska išla je na mere poput ukidanja PDV-a. Vanredna situacija zahteva i vanredne mere”, kaže on i pozitivno ocenjuje to što je država odlučila da poveća robne rezerve i da plati pšenicu i po većoj ceni. On se nada da će to učiniti i za neke druge robe kada dođe jesen.

Prostran smatra da ograničenje cena neće prouzrokovati veću tražnju i stvaranje zaliha jer je Srbija kada je reč o hrani sigurna. Ipak, on kaže da u ovakvim uslovima sve teorije o cenama padaju u vodu jer pored klime, koja je najvažniji za proizvodnju hrane, veliki uticaj imaju i drugi faktori kao što su energenti i mineralna đubriva.

“Ne verujem u neku veliku tražnju i da će opet doći do nestašice jer za to stvarno nema razloga. Bilo je nekoliko faza karakterističnih u ovih par meseci koje su prevaziđene kada je u pitanju brašno, ulje i šećer. I situacija sa šećerom se polako smiruje. Iako neki liberalni ekonomisti teško razumeju ove mere države, ja mogu da ih razumem jer sam radio u mnogim kriznim timovima i znam šta znači bitka za hranu, smirivanje gladi i psihološke tražnje”, zaključuje Prostran.

 • N.N.

  1.7.2022 #1 Author

  Samo rastu cene.

  Odgovori

 • Dzebac

  1.7.2022 #2 Author

  Vise nema smisla sa rastom cena

  Odgovori

 • Bella

  1.7.2022 #5 Author

  To ce sve vise i sve gore da bude

  Odgovori

 • Milos

  1.7.2022 #6 Author

  U Grckoj cene ko u prosloj godini.. Dok u Srbiji skacu non stop.

  Odgovori

 • BOJANA

  1.7.2022 #9 Author

  Lako se nađe razlog da nešto poskupi

  Odgovori

 • goca87

  1.7.2022 #11 Author

  I ovo je bilo za očekivati …

  Odgovori

 • Emilija

  1.7.2022 #12 Author

  Smesni su svi samo koriste priliku za poskupljenje

  Odgovori

 • TINA

  1.7.2022 #13 Author

  Treba zastiti osnovne zivotne namirnice od inflacije. .

  Odgovori

 • TATJANA

  1.7.2022 #14 Author

  Strasno

  Odgovori

 • SRDJAN

  1.7.2022 #15 Author

  Po koj put vec skace cena…

  Odgovori

 • GOCA BG

  1.7.2022 #16 Author

  Za sada sedam dinara,videcemo do kraja godine koliko cemo ga placati…

  Odgovori

 • VOJKAN

  2.7.2022 #17 Author

  Sve je poskupelo pa sad i ovo

  Odgovori

 • Anna

  2.7.2022 #18 Author

  Hrvati ukinuli pdv, ajd da vidim da to kod nas urade!

  Odgovori

 • MAJALG

  2.7.2022 #19 Author

  Svako malo neki skok cena, ovom haosu se ne vidi kraj, ko zna sta nas ceka do kraja godine, a pogotovo kada krene grejna sezona.

  Odgovori

 • BRANA19

  2.7.2022 #20 Author

  Strasno , samo traze neko razlog da dizu cene..

  Odgovori

 • BOLEK

  2.7.2022 #21 Author

  Tek ce rasti cene

  Odgovori

 • SRDJAN

  3.7.2022 #22 Author

  Moze se i bez secera ionako su secer i so jedni od glavnih uzroka bolesti u ovo moderno doba.

  Odgovori

 • GAGA

  3.7.2022 #23 Author

  A mleko 114 din, koliko je to poskupljenje? Na kraju krajeva kilogram secera traje, a prosecna porodica trosi skoro litar mleka dnevno

  Odgovori

 • JANA

  3.7.2022 #24 Author

  Nikada mi nece biti jasno ko koristi ovoliki secer sasvim bezvredna namirnica

  Odgovori

 • Milisavka

  3.7.2022 #25 Author

  Strasno je koliko sve poskupljuje

  Odgovori

 • MARA

  3.7.2022 #26 Author

  Koriste situaciju..

  Odgovori

 • Milovan94

  3.7.2022 #27 Author

  Ovo je baš veliko poskupljenje a sigurno se neće zaustaviti na tome.

  Odgovori

 • Maša

  3.7.2022 #28 Author

  A kome je secer dobro doneo 😂

  Odgovori

 • NATI29

  3.7.2022 #30 Author

  Sad se vise nece kupovati u velikim kolicinama

  Odgovori

 • FRUIT04

  3.7.2022 #31 Author

  Pocece da skacu cene svega na nedeljom nivou

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...