Odluke Vlade Srbije

Ograničene cene osnovnih životnih namirnica i produžena Uredba o cenama goriva

SrbijaU fokusuVesti

30.6.2022 16:07 Autor: Stanislav Stanišić 7

Ograničene cene osnovnih životnih namirnica i produžena Uredba o cenama goriva Ograničene cene osnovnih životnih namirnica i produžena Uredba o cenama goriva
Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije... Ograničene cene osnovnih životnih namirnica i produžena Uredba o cenama goriva

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kako bi se zaštitilo tržište i sprečile deformacije u formiranju cena roba koje su od izuzetne važnosti za snadbevanje potrošača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je odlukom produžena i Uredba o cenama goriva do 31. jula uz smanjenje akciza za 20 odsto na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Ovom uredbom ograničavaju se cene, kako proizvođačke, tako i one u trgovini na veliko i malo, za brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do pet kilograma, uključujujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući, takođe, i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra i svinjsko meso – but, tako da ne prelaze nivo cena od 15. novembra 2021. godine.

Takođe, propisana je maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra, maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, kao i maksimalna maloprodajna i proizvođačke cene belog kristal šećepa po kilogramu.

Uredba je doneta s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva. Zbog toga je neophodno nastaviti sa primenom mere ograničenja cena ovih proizvoda.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena i dopunjena Odluka o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo kojom se određuje količina ulja od semena suncokreta u pakovanjima za prodaju na malo za koje se dozvoljava izvoz na mesečnom nivou.

Na sednici je usvojena Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Vlada je usvojila i izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se ograničenje produžava do 31. jula tekuće godine.

Imajući u vidu globalni poremećaj na tržištu naftnih derivata i energetsku krizu u svetu, vlada je donela Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 u cilju sprečavanja nestašice i obezbeđivanja sigurnog snabdevanja tržišta ovim derivatom.

Donošenjem pomenute mere, biće sprečene moguće štete po privredu i građane Srbije.

Zbog povećanja proizvođačkih cena derivata nafte u prethodnom periodu, a u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i standarda građana i neometanog snabdevanja tržišta derivatima nafte, na sednici je doneta Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 20 odsto.

Ova odluka primenjuje se počev od 1. jula 2022. godine zaključno sa 31. julom 2022. godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

  • VERA

    30.6.2022 #1 Author

    Sada ce biti mnogo lakse. Samo do kada ce to d traje.

    Odgovori

  • TATJANA

    30.6.2022 #2 Author

    Uuu ovo mi se ne svidja

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.6.2022 #3 Author

    Znamo stanje za narednih 30 dana,a posle cemo videti…

    Odgovori

  • VANJA

    30.6.2022 #4 Author

    Akcize treba sto vise da se smanje!

    Odgovori

  • GAGA

    1.7.2022 #5 Author

    Lepo je sto drzava pokusava da zastiti najsiromasnije, ali nije dobro da to ide na teret poljoprivrednih proizvodjaca

    Odgovori

  • MAJA

    1.7.2022 #6 Author

    Videcemo na sta ce ovo izaci

    Odgovori

  • Milisavka

    3.7.2022 #7 Author

    Ima li kraja?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...