iz udruženja privatnih benzinskih stanica srbije za Biznis.rs

Postoji prostor da cene goriva na pumpama budu povoljnije

SrbijaU fokusuVesti

30.6.2022 08:01 Autor: Stanislav Stanišić 20

Postoji prostor da cene goriva na pumpama budu povoljnije Postoji prostor da cene goriva na pumpama budu povoljnije
Uredba o visini cena naftnih derivata koja je sa nekoliko izmena na snazi od 11. februara ističe 30. juna, za sada bez najava nadležnih... Postoji prostor da cene goriva na pumpama budu povoljnije

Uredba o visini cena naftnih derivata koja je sa nekoliko izmena na snazi od 11. februara ističe 30. juna, za sada bez najava nadležnih da će biti produžena.

„Ništa se nije promenilo da bi se Uredba ukinula. Međutim, mi smo kao Udruženje uputili molbu Ministarstvu energetike da se preduzmu mere koje će da podele odgovornost i štetu koja je prisutna na tržištu naftnih derivata. Predlog je da se izjednače cene na svim maloprodajnim objektima. Ovako NIS koristi privilegiju da može na svojim benzinskim pumpama da prodaje jeftinije gorivo čime se stvara nelojalna konkurencija zbog čega male benzinske stanice imaju značajnije manji promet“, kaže za Biznis.rs Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić za Biznis.rs iznosi mišljenje da na naše tržište veliki uticaj ima kretanje cene nafte na svetskim berzama i za sada se pokazalo da država uspešno kontroliše tržište sa minimalnim uticajem na životne tokove u Srbiji.

„Prosto ne vidim razlog da se ne produži trajanje Uredbe posebno u ovom trenutku kada se zaoštravaju sankcije prema Rusiji u segmentu energetike što će imati globalni uticaj“, saopštava Savić.

On upozorava da još nije vreme za slobodno formiranje cena naftnih derivata jer su to bazni inputi u svakoj delatnosti sa uticajem na maloprodajne cene i talas inflacije što bi dodatno ugrozilo standard stanovništva.

Na nagoveštaje iz Udruženja naftnih kompanija da će produženje Uredbe imati uticaj na snabdevanje tržišta konstatuje da su njihovi zahtevi usmereni ka pozitivnom poslovanju.

„Prihod koji ostvare naftne kompanije ne zadovoljava osnovne troškove poslovanja. Kompanije imaju trošak koji moraju da pokriju iz prodajne cene“, objašnjava Savić.

Probleme poslovanja podeliti ravnomerno

Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih pumpi naglašava da samo Naftna industrija Srbije (NIS) ima koristi u situaciji kada se više meseci kontroliše cena goriva.

„Ima prostora da cene idu niže od trenutnih ali neko mora ozbiljno da prekontroliše kalkulaciju NIS-a. Snabdevenost tržišta je već ugrožena, crvena linija je pređena. Postoje male benzinske stanice u Srbiji koje nemaju goriva jer više ne mogu da se snabdevaju od drugih distributera kojima je uvoz čist gubitak. Sve male benzinske stanice su u problemu“, upozorava Tatić.

Kritikujući poziciju NIS-a, Tatić ističe da sada nije poznata uvozna cena sirove nafte i da je ona što je poreklom iz Rusije sigurno povoljnija od aktuelnih svetskih cena. Takođe koristi se značajan deo sirove nafte koja je iz domaćih izvora.

Freepik.com

„I sada postoji prostor u strukturi cene goriva za povoljniju cenu ukoliko se NIS odrekne svojih enormnih prihoda“, ocenjuje Tatić.

Udruženje privatnih benzinskih stanica uputilo je predlog da NIS kao glavni prerađivač i trgovac u Srbiji prvo obezbedi snabdevenost domaćeg tržišta pa tek onda da se eventualni viškovi izvoze, pre svega u Bosnu i Hercegovinu.

„U teškim uslovima energetske krize probleme poslovanja treba podeliti ravnomerno. Naftne kompanije koje su do juče uvozile naftne derivate sada to više ne mogu da rade jer kalkulacija kaže da imaju gubitke od 10 do 25 dinara na uvoznim derivatima“, zaključuje Tatić.

Ljubinko Savić iz PKS ne očekuje dramatična poskupljenja na benzinskim pumpama i teškoće u snabdevanju u narednom periodu ali naglašava da će na razvoj situacije najviše uticaja imati globalno tržište. Prema njegovim rečima, formiranje operativnih rezervi i remont Petrohemije neće se odraziti na tržište.

„Uredba o formiranju operativnih rezervi datira iz perioda pre energetske i ukrajinske krize kada je i propisana, a na snagu stupa 1. jula. Kompanije su morale u svojim biznis planovima da uračunaju sredstva namenjena u ovu svrhu. Najavljeni remont Petrohemije u Pančevu bez obzira na njenu povezanost sa Rafinerijom neće imati uticaj na proizvodnju i preradu naftnih derivata. Šesti paket sankcija koji stupa na snagu 1. novembra kojim se zabranjuje uvoz ruske nafte preko mora može da utiče na tržište jer je ona povoljnija od ostalih koje su poreklom iz Katara, Iraka i drugih zemalja“, zaključuje Savić.

Veleprodajne cene evrodizela i evropremijuma BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

  • IVAN

    30.6.2022 #1 Author

    Uvek ima prostora

    Odgovori

  • Dzebac

    30.6.2022 #2 Author

    ima prostora, valjda ce pasti malo cena

    Odgovori

  • goca87

    30.6.2022 #3 Author

    Da vidimo da li će pasti cena ..

    Odgovori

  • MarijaS

    30.6.2022 #4 Author

    Nadam se da ce pasti cene goriva..

    Odgovori

  • NINICA

    30.6.2022 #5 Author

    Bilo pi poželjno …

    Odgovori

    • IVAN

      28.10.2022 #6 Author

      Svi to prizeljkujemo,ali nisam bas optimista

      Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    30.6.2022 #7 Author

    Postoji način treba da postoji i volja

    Odgovori

  • SRDJAN

    30.6.2022 #8 Author

    Trebalo da padnu malo cene. Dosta su skakale.

    Odgovori

    • IVAN

      28.10.2022 #9 Author

      Da vidimo da li će pasti cena

      Odgovori

  • GOCA BG

    30.6.2022 #10 Author

    Svi to prizeljkujemo,ali nisam bas optimista…

    Odgovori

  • VILENJAK

    30.6.2022 #11 Author

    Postoji, samo ne odgovara.

    Odgovori

  • kaćica

    30.6.2022 #12 Author

    Moze samo da bude skuplje.

    Odgovori

    • IVAN

      28.10.2022 #13 Author

      Nadam se da ce pasti cene goriva

      Odgovori

  • VANJA

    30.6.2022 #14 Author

    Postoji prostor koji se nece ni dogoditi!

    Odgovori

  • GAGA

    30.6.2022 #15 Author

    Niko se nece dobrovoljno odreci ekstra prihoda

    Odgovori

    • IVAN

      28.10.2022 #16 Author

      Nadam se da ce pasti cene goriva

      Odgovori

  • BRANA19

    1.7.2022 #17 Author

    I treba da se malo spusti cena…

    Odgovori

    • IVAN

      28.10.2022 #18 Author

      I ja se slazem ali videcemo

      Odgovori

  • LEKi

    1.10.2022 #19 Author

    Nije optimistična situacija

    Odgovori

  • IVAN

    28.10.2022 #20 Author

    Nadam se da ce pasti cene goriva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...