Vlada ukinula dva doprinosa

Jeftiniji dizel na pumpama uz auto-puteve u Sloveniji

NovacPoreziRegion

24.6.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Jeftiniji dizel na pumpama uz auto-puteve u Sloveniji Jeftiniji dizel na pumpama uz auto-puteve u Sloveniji
Vlada Slovenije uticala je na smanjenje maloprodajne cene dizel goriva ukidanjem dva doprinosa, što će se primenjivati dan nakon objave ovih uredbi u službenom... Jeftiniji dizel na pumpama uz auto-puteve u Sloveniji

Vlada Slovenije uticala je na smanjenje maloprodajne cene dizel goriva ukidanjem dva doprinosa, što će se primenjivati dan nakon objave ovih uredbi u službenom listu.

Uredbe kojima se smanjuju cene dizela primenjivaće se samo na dizel gorivo na pumpama uz auto-puteve, gde su cene poslednjih desetak dana bile liberalizovane, što je izazvalo proteste vozača i povremene nestašice goriva na ostalim pumpama u naseljima, prenosi Hina.

Ministar za infrastrukturu Bojan Kumer u Ljubljani izjavio je, nakon sednice vlade, da je uredbom propisano da će niže cene dizela na auto-putevima važiti za sve.

„Po toj uredbi, po sniženoj ceni svi će moći da kupuju dizel gorivo – i vozači putničkih automobila, i vozači u tranzitu. Tako se nove cene dizela neće odnositi samo na vozače transportnih vozila i putničkog saobraćaja. Reč je o privremenoj meri koja stupa na snagu dan nakon objave u službenom listu, možda već u petak ili koji dan kasnije“, objasnio je Kumer.

Prema njegovim rečima, vlada od distributera očekuje da što više smanje svoje marže, a od vozača teretnih i putničkih vozila na dizel, vlada je dobila obećanje da više neće za gorivo skretati na lokalne pumpe u naseljima, i tako stvarati gužve.

Što se tiče vanrednog stanja na benzinskim pumpama poslednjih dana, posebno tokom proteklog vikenda i usled nervoze zbog nestašice nekih goriva, istakao je da je vlada od distributera dobila garancije da su sada obnovili zalihe i da se situacija stabilizuje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...