U julu se raspisuje tender za Toplanu u Majdanpeku

Mihajlović: Vlada Srbije će nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja

InfrastrukturaSrbijaVesti

22.6.2022 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Mihajlović: Vlada Srbije će nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja Mihajlović: Vlada Srbije će nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja
Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će vlada nastaviti... Mihajlović: Vlada Srbije će nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja

Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji nove toplane na biomasu u Majdanpeku, ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će vlada nastaviti da ulaže u sektor daljinskog grejanja u Srbiji, saopšteno je iz njenog kabineta.

Cilj je, kako je rekla, da svi gradovi i opštine koriste obnovljive izvore (OIE) za proizvodnju toplotne i električne energije, jer će to smanjiti potrošnju i obezbediti zdraviju životnu sredinu, prenosi agencija Beta.

„Zajedno sa Vladom Nemačke i Nemačkom razvojnom bankom završili smo već dve toplane, u Malom Zvorniku i Priboju, i verujem da ljudi u tim gradovima, koji sada imaju grejanje 24 sata i gde je emisija sumpor-dioksida i ugljen-dioksida eliminisana, osećaju šta znači grejanje na drugačiji, zeleniji način“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da se zajednički radovi odvijaju i na izgradnji nove toplane na biomasu u Novom Pazaru i da će, od sledeće grejne sezone, od oktobra, stanovnici tog grada takođe dobijati toplotnu energiju na efikasniji i zdraviji način. Cilj je, prema njenim rečima, da sve toplane u Srbiji, a u mnogima se i dalje koristi najprljavije fosilno gorivo, u narednim godinama koriste obnovljive izvore za proizvodnju energije i da se učini sve „da u narednim godinama Srbija bude zelena, a ne crna ili siva“.

Dodala je da je ukupna vrednost svih projekata koji se realizuju zajedno sa Nemačkom 1,4 milijarde evra.

„Nemačka je naš najveći i najznačajniji partner od svih zemalja u Evropi i sve što zajedno radimo u energetici tiče se svakog pojedinca, posebno u momentima ozbiljne energetske krize u kojoj se ceo svet nalazi“, rekla je ona.

Raspisivanje tendera za toplanu u Majdanpeku planirano je u julu, dok će u martu 2023. biti započeti radovi, kako bi toplana bila spremna za grejnu sezonu u oktobru iduće godine.

Realizacijom tog ugovora, prema rečima predsednika Opštine Majdanpek Dragana Popovića, obezbediće se stabilno i sigurno grejanje u narednim godinama i decenijama.

„Imaćemo grejanje 24 časa za sve sugrađane. Ovo je samo jedan od projekata koji se realizuje uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike“, rekao je Popović.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib (Thomas Schieb) rekao je da je cilj te zemlje da pomogne i podrži povećanje kapaciteta koji koriste OIE i stabilnije i nezavisnije snabdevanje, ne samo kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba sa klimatskim promenama, već posebno u trenutku krize, izazvane ratom u Ukrajini, kada energetika ima egzistencijalni značaj.

  • Boba3

    22.6.2022 #1 Author

    Grejanje nikad skuplje, kakva li ce zima biti videcemo

    Odgovori

  • MAJA

    22.6.2022 #2 Author

    Zima bez struje, bez grejanja, tesko nama

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.6.2022 #4 Author

    Preguracemo valjda ovu zimu…

    Odgovori

  • GAGA

    22.6.2022 #6 Author

    Na zimu cemo videti rezultate njihovog ulaganja

    Odgovori

  • STRAHINJA

    23.6.2022 #8 Author

    Bolje da obnove postojece stanje

    Odgovori

  • MAJA

    26.6.2022 #9 Author

    Videcemo kako cemo proci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...