Trećina potrošnje energije EU domaćinstava pokrivena prirodnim gasom

Srpska domaćinstva troše više struje od evropskih

EUInfrastrukturaVesti

21.6.2022 13:34 Autor: Julijana Vincan 16

Srpska domaćinstva troše više struje od evropskih Srpska domaćinstva troše više struje od evropskih
Domaćinstva su trošila 27 odsto finalne potrošnje energije u Evropskoj uniji u 2020. godini, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Većina finalne... Srpska domaćinstva troše više struje od evropskih

Domaćinstva su trošila 27 odsto finalne potrošnje energije u Evropskoj uniji u 2020. godini, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Većina finalne potrošnje energije EU u domaćinstvima, gotovo trećina, bila je pokrivena prirodnim gasom (31,7 procenata), dok je električna energija činila 24,8 odsto.

Obnovljivi izvori energije činili su petinu ukupne finalne potrošnje domaćinstava, a nafta i naftni derivati 12,3 odsto. Svega 2,7 procenata potrošnje domaćinstava bila su čvrsta goriva, a pre svega ugalj.

Domaćinstva EU najviše energije trošila su za grejanje svojih domova (62,8 procenata finalne potrošnje energije u stambenom sektoru).

Električna energija, koja se koristi za osvetljenje i većinu električnih uređaja, činila je 14,5 odsto (ovo isključuje upotrebu električne energije za napajanje glavnog sistema grejanja, hlađenja ili kuvanja), dok je udeo koji se koristio za grejanje vode iznosio15,1 procenat.

Izvor: Eurostat

Glavni uređaji za kuvanje iziskivali su 6,1 odsto energije koju koriste domaćinstva, za hlađenje prostora – 0,4 procenata, a drugi tipovi krajnje potrošnje jedan odsto.

Kada se sve uzme u obzir, grejanje i hlađenje prostora ubedljivo je najveći potrošač energije u domaćinstvima EU sa čak 77,9 odsto ukupne potrošnje.

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije

Oko 40 odsto finalne energije u Srbiji potroši se u sektoru domaćinstava. Procenjuje se da je prosečna potrošnja toplotne energije po metru kvadratnom u domaćinstvima u Srbiji 2,5 puta viša od prosečne potrošnje u EU, a postoje i domaćinstva sa daleko većom potrošnjom od proseka.

Oko 38 procenata ukupne potrošnje energije u domaćinstvima utroši se u obliku struje (električne energije), dok je ovaj procenat u EU ispod 25 odsto, prenosi Energetski portal.

Kada je reč o obnovljivim izvorima anergije (OIE), Srbija raspolaže sa 336 elektrana OIE ukupne snage oko 2,91 GW. Procena je da će do 2050. godine biti potrebno izgraditi ukupno oko 21 GW kapaciteta OIE elektrana – hidro, vetar i solar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...