EPCG apeluje na potrošače da racionalno troše struju

Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti

RegionVesti

20.6.2022 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti
Do kraja godine ne bi trebalo da bude povećanja cena struje u Crnoj Gori, kao ni restrikcija, saopšteno je iz Elektroprivede (EPCG). Iz te... Cena električne energije u Crnoj Gori neće rasti

Do kraja godine ne bi trebalo da bude povećanja cena struje u Crnoj Gori, kao ni restrikcija, saopšteno je iz Elektroprivede (EPCG).

Iz te kompanije su ipak pozvali na racionalnu potrošnju zbog visokih uvoznih cena i slabijih padavina, prenosi agencija Mina, pozivajući se na portal RTCG.

Iako oprezni u procenama, u nacionalnoj EPCG su ipak optimistični. Veruju da krajnji potrošači u Crnoj Gori i u narednom periodu neće osetiti posledice energetske krize.

„Mi ćemo u okviru naših kapaciteta uz redovno poslovanje, iako imamo problema u delu hidrologije koja nas je jako izneverila u poslednjih godinu dana, obezbediti redovno i sigurno snabdevanje električnom energijom i uz pomoć države i svih elemenata u državi obezbediti jednu cenu koja tokom ove godine neće doživeti bilo kakve izmene“, izjavio je za Televiziju Crne Gore Miro Vračar iz EPCG.

Zbog dvomesečnog remonta Termoelektrane Pljevlja, manje padavina, ali i uvoza do 250 evra po megavat satu u EPCG su bili prinuđeni da za proizvodnju koriste vodu iz Krupca.

Iako su zabrinuti zbog niskog vodostaja jezera, u energetskoj kompaniji navode da je prioritet uredno snabdevanje strujom, koje se može očekivati i tokom sezone.

„Mislimo da do restrikcije i nestašice električne enegije tokom sezone ne može da dođe“, rekao je Vračar.

Međutim, sve to ne zavisi samo od energetskog sektora, navode iz EPCG, naglašavajući da odgovornost imaju svi stanovnici Crne Gore.

„Apelovao bih na potrošače da energiju štede kao suvo zlato. To je osnov u ovom periodu, da ne bi došlo do restrikcije, da ne bi došli u situaciju da uvodimo neke mere koje su nepopularne“, rekao je Vračar, dodajući da su neke evropske zemlje te mere počele da primenjuju.

Pojedine evropske kompanije počele su da koriste gas uskladišten za zimu, što pokazuje da energetska kriza u svetu dostiže vrhunac.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
390.998.190,00 (2021)
Broj zaposlenih:
975 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...