Zbog nedostatka drveta očekuje se dalje poskupljenje

Drakulić: Situacija sa proizvodnjom peleta katastrofalna, cene astronomske

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusuVesti

17.6.2022 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Drakulić: Situacija sa proizvodnjom peleta katastrofalna, cene astronomske Drakulić: Situacija sa proizvodnjom peleta katastrofalna, cene astronomske
Biznismen Zoran Drakulić izjavio je da će njegova kompanija koja se bavi proizvodnjom peleta uspeti da proizvede samo 50 odsto u odnosu na prošlu... Drakulić: Situacija sa proizvodnjom peleta katastrofalna, cene astronomske

Biznismen Zoran Drakulić izjavio je da će njegova kompanija koja se bavi proizvodnjom peleta uspeti da proizvede samo 50 odsto u odnosu na prošlu godinu u tom periodu, da je glavni razlog tome nedostatak drveta, kao i da će cena tog ogrevnog energenta rasti.

Drakulić ističe da je situacija sa proizvodnjom peleta katastrofalna svuda u Evropi, kao i da firme iz Italije i Grčke nude da kupe pelet ovde, u Srbiji, po ceni od 350 evra po toni.

„To je stravična cena. To nikada nije bilo“, naglašava on.

On je objasnio kako preprodavci zarađuju na peletu i istakao da tako neće moći više da se posluje.

„Ja mu prodam pelet za 230 evra po toni, a on izađe na tržište sa 320 evra. E, to smo sada ukinuli. Niko neće da dobije. Nema više toga. Da se ne pravi haos na tržištu. Mi ćemo deo da prodajemo sami na tržištu, a radićemo samo sa trgovcima sa kojima se dogovorimo oko normalne marže. Ako hoćeš tako da prodaješ, dobićeš neku količinu. Ako ne, nećeš da dobiješ više nikad“, podvukao je sagovornik N1.

On ističe da je prošle godine njegova kompanija u ovo vreme proizvela 36.000 tona peleta, a krajem maja, 18.000 tona.

“U junu smo proizveli 2.000 tona, znači imamo ukupno 20.000 tona. Verovatno ćemo biti na 50 odsto prošlogodišnje proizvodnje“, kaže Drakulić i dodaje da je glavni razlog za to što nije bilo dovoljno drveta.

Foto: Envato elements

Kaže da nema dovoljno drveta ni iz privatnih izvora, i po poslednjim cenama, za koje kaže da su astronomske.

“Kubni metar drveta prodaje za 10 ili 11.000 dinara, a redovna cena ‘Srbijašuma’ je nešto preko 4.000 dinara. Čak ni po tim cenama ga nema. Znate šta, mi ove nedelje nismo radili dva dana, to se desilo prvi put u zadnjih desetak godina da nismo uopšte radili“, objašnjava Drakulić.

Nada se da će se uskoro stanje popraviti, da će drvo početi da stiže i da će se zadovoljiti potrebe ovdašnjeg tržišta.

„Međutim, najveći strah je za struju. To je najveći strah za nas koji smo u proizvodnji i da li će doći do restrikcija struje. Ako dođe do restrikcija, onda ćemo svi mi koji smo u proizvodnji, ako nas pogodi, imati neprilike“, naglašava Zoran Drakulić.

Kao izlaz iz energetske krize vidi diverzifikaciju, i dodaje da što pre moramo da počnemo da koristimo druge alternativne izvore energije. Ocenjuje da smo „mi to malo zapostavili“.

Ipak, naglašava da bi izašli iz krize i „moramo kao država da rešimo veliku proizvodnju“.

„Moramo da vidimo u šta ćemo da ulažemo. Da vidimo da li ćemo da ulažemo u zdrave izvore ili ćemo da produžimo vek našim termoelektranama. Cene struje su podignute početkom godine 55 odsto za industriju i da nije bilo opravdanja za to. To poskupljenje utiče na sve ostalo. Za građane, na drugoj strani, struja je ostala socijalna kategorija. Znači, privreda plaća“, konstatuje on.

Upozorava da može da dođe do finansijskog „cunamija“.

„Dolazimo do situacije da kamate kreću nagore. Definitivno će doći do usporavanja privrede, pada BDP-a i inflacija nam je otišla u nebesa. Najveća svetska banka „GP Morgan“ je izjavila da će do kraja godine doći do velikog udara na međunarodno tržište, poput onog koji je bio 2008. godine, ako ne bude još gore. To je nešto čega treba da se plašimo“, zaključuje Zoran Drakulić.

  • VERA

    17.6.2022 #1 Author

    A ovo je bila.alternativa drvetu a sada i ono poskupljuje.

    Odgovori

    • SRDJAN

      23.6.2022 #2 Author

      Drva i pelet ove godine astronomske cene bas.

      Odgovori

  • TATJANA

    17.6.2022 #3 Author

    Sve je poskupelo

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    19.6.2022 #5 Author

    Ljudi su već od sad počeli da ga skladište.

    Odgovori

  • Hb

    23.6.2022 #6 Author

    Bravo za gosp.Drakulica.Nadamo se snizenju .

    Odgovori

  • Jovan

    24.6.2022 #7 Author

    Kolumbija je Malo dete za ovu nasu drzavu…

    Odgovori

  • Maša

    26.6.2022 #8 Author

    Grejacemo se mi na svecu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...