Proizvođači peleta rade smanjenim kapacitetom

Cela Srbija bi mogla da se greje uz pomoć brzorastućih biljaka

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

24.5.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cela Srbija bi mogla da se greje uz pomoć brzorastućih biljaka Cela Srbija bi mogla da se greje uz pomoć brzorastućih biljaka
Pelet je strateški proizvod i danas je, u poređenju sa drugim energentima, atraktivan čak i sa povišenim cenama, rekao je Zoran Drakulić, vlasnik kompanije... Cela Srbija bi mogla da se greje uz pomoć brzorastućih biljaka

Pelet je strateški proizvod i danas je, u poređenju sa drugim energentima, atraktivan čak i sa povišenim cenama, rekao je Zoran Drakulić, vlasnik kompanije Bio Energy Point, jednog od najvećih proizvođača peleta.

On je naglasio da bi ovaj energent mogao da napravi revoluciju ukoliko bi se krenulo sa sadnjom brzorastućeg drveća.

„Krenuli smo u proizvodnju brzorastućih biljaka, što će omogućiti mnogo veću proizvodnju, i tvrdim kada bismo tim biljkama zasadili 200.000 hektara mogli bismo da grejemo celu Srbiju i da proizvodimo struju pet meseci iz kogenerativnog postrojenja“, poručio je Drakulić i dodao da bi to zamenilo četiri miliona tona nafte, piše Danas pozivajući se na N1.

On je istakao da proizvođači peleta „još od decembra rade smanjenim kapacitetom, s obzirom na to da imaju smanjeno snabdevanje drvetom“ jer su od početka godine dobili svega oko 42 odsto drveta od kontingenta koji su ugovorili sa Srbijašumama.

“Od prošle i ove godine Srbijašume nam duguju 40.000 kubika drveta, što je ekvivalent nešto preko 20.000 tona peleta“, naveo je Drakulić.

Na taj problem su se, prema njegovim rečima, nadovezle udvostručene cene po kojima drvo nude vlasnici privatnih šuma, a u nedostatku sirovine koju je trebalo da isporuče Srbijašume, proizvođači su prinuđeni da kupuju skuplje kako bi održali kakvu-takvu proizvodnju.

Naveo je i da je dodatni problem to što su se u lanac isporuka iz Srbijašuma, ubacili posrednici koji po duplo većoj ceni proizvođačima prodaju drvo nabavljeno iz tog javnog preduzeća.

Najzad, na cenu peleta koja u poslednje vreme premašuje 300 evra za paletu od 1.050 kilograma, utiču i druga poskupljenja komponenti koje se koriste u proizvodnji, posebno struje koja je podignuta za 56,25 odsto.

  • VERA

    24.5.2022 #1 Author

    To bi bilebiljke gajene samo za proizvodnju ogreva. Jeste odlična ideja, samo koliko godina je potrebno da bi stasale za proizvodnju goriva.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.5.2022 #2 Author

    Naravno da mozemo da se grejemo,samo treba da se sve odobri…

    Odgovori

  • NINO

    25.5.2022 #3 Author

    Dobro receno, „bi mogla“, ali da li ce, pitanje je.

    Odgovori

  • Maša

    26.5.2022 #4 Author

    Ih sta bi sve mi mogli…

    Odgovori

  • JANA

    24.12.2022 #5 Author

    Opet ona ista izlizlana floskula ,sta bi sve Srbija mogla hahaha zanimljivo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...