Nakon Uredbe Vlade Srbije o privremenom ograničavanju i nadoknadi razlike u ceni

Sledi nivelisanje cena za privredu i građane, moguće poskupljenje gasa

InfrastrukturaNovacSrbijaU fokusuVesti

20.5.2022 12:06 Autor: Stanislav Stanišić 14

Sledi nivelisanje cena za privredu i građane, moguće poskupljenje gasa Sledi nivelisanje cena za privredu i građane, moguće poskupljenje gasa
„Uredba Vlade Srbije o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji... Sledi nivelisanje cena za privredu i građane, moguće poskupljenje gasa

„Uredba Vlade Srbije o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu zapravo je dopuna već postojeće Uredbe u vreme energetske krize“, kaže za Biznis.rs savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

U saopštenju nakon jučerašnje sednice vlade navodi se da je cilj Uredbe otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa, a sa namerom da se zaštite privreda i građani koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

„Imali smo cenu koju smo dogovorili sa ruskom stranom od 270 dolara za hiljadu kubnih metara, a razliku u potrošnji gasa koju nismo pokrivali tom cenom nabavljali smo po tržišnim uslovima, i ova uredba je pokušaj da se nivelišu te dve cene“, objašnjava Savić.

Kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom neophodno je da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine, stoji u saopštenju Vlade Srbije.

„Uredbom će biti obuhvaćeno nivelisanje cena za sve privredne subjekte i građane, da bi se videlo koje su ulazne vrednosti, a koje tržišne, troškovi nabavke i proizvodnje. Postoji eventualna mogućnost da nakon najavljenog usklađivanja potrošači u narednom periodu gas plaćaju po višoj ceni“, smatra Savić.

Naš sagovornik ukazuje na važnost pregovora između srpske i ruske strane o novom ugovoru o nabavci prirodnog gasa koji su već počeli, a interesovanje za ovu temu prevazilazi granice naše zemlje.

Vlada Srbije je Uredbom o obveznicima sistema energetskog menadžmenta (SEM) definisala godišnje ciljeve ušteda energije za tekuću kalendarsku godinu. Cilj je ušteda na svakoj lokaciji jedan odsto primarne energije.

„Namera je da se više korisnika priključi sistemu energetskog menadžmenta kako bi primenili mere energetske efikasnosti i uradili procenu koja bi dovela do ušteda potrošnje energije. Sistem energetskog menadžmenta je funkcionisao i u prethodnom periodu, postojali su dinamički planovi kada će se koje privredne delatnosti i po kojim kriterijumima priključiti“, zaključuje Savić.

  • JANA

    20.5.2022 #1 Author

    Na svakom koraku neka poskupljenja da li cemo nekada jeftinije proci

    Odgovori

  • zmau

    20.5.2022 #2 Author

    Subvencionišu potrošnju energije i nadaju se nakakvom porastu energetske efikasnosti. E stvarno svašta.

    Odgovori

  • NATI29

    20.5.2022 #3 Author

    Svaki dan isto pricaju

    Odgovori

  • kaćica

    20.5.2022 #4 Author

    Kada cemo cuti da padaju cene?

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #5 Author

    Poskupljenjen gasa je neminovno, samo je pitanje koliko ce poskupiti, sve zavisi od toga da li cemo uvesti sankcije Rusiji.

    Odgovori

    • VERA

      22.5.2022 #6 Author

      Upravo tako. Sve zavisi od sankcija Rusiji.

      Odgovori

  • GOCA BG

    21.5.2022 #7 Author

    Maravno da ce poskupeti,samo cekamo novu cenu…

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #8 Author

    Cene su previsoke, ne znam kako ćemo ovo izdržati.

    Odgovori

  • TINA

    22.5.2022 #9 Author

    Svaki dan nesto poskupljuje

    Odgovori

  • NINO

    23.5.2022 #10 Author

    Poskupljenje kazes!!!??? Ma nemoguce. To kod nas ne moze da se desi 😂😂

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #11 Author

    Ništa iznenadjujuce

    Odgovori

  • MARKO7

    2.6.2022 #13 Author

    Pa valjda neće poskupeti nebih trebalo…

    Odgovori

  • HEPO

    1.6.2023 #14 Author

    Sve ce to da bude u nasu korist

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...