biće pogođena tržišta zemalja u okruženju, pa i Srbije

Zabranjen izvoz ogrevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine

RegionVesti

16.6.2022 09:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Zabranjen izvoz ogrevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine Zabranjen izvoz ogrevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine
Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta kako bi zauzdali divljanje cena i sprečili da se u zimskoj sezoni... Zabranjen izvoz ogrevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su izvoz oblovine, ogrevnog drveta i peleta kako bi zauzdali divljanje cena i sprečili da se u zimskoj sezoni ugrozi grejanje građana tim energentima.

Savet ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sednici na rok od tri meseca usvojio odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

„Cilj ove odluke je osiguranje nužnih količina za prerađivačku industriju, otklanjanje pretnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u BiH i sprečavanje kritične nestašice ovih proizvoda za stanovništvo i privredu prouzrokovane krizom na svetskom tržištu energenata“, navodi se u saopštenju.

Zabrana izvoza predviđena je do kraja septembra, a Savet ministara može produžavati te zaštitne mere.

Predlog odluke početkom juna uputio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon što je dobio inicijative i entitetskih vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

„Da nije donesena ova odluka, ovo bi bio udar na budžet građana u BiH“, rekao je Košarac na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta ministara. Prema njegovim riječima, pelet je poskupeo 155 odsto u odnosu na prošlu godinu, a izvoz peleta u prvom tromesečju ove godine porastao je 78 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Pelet se uglavnom izvozi u zemlje u okruženju, najviše u Srbiju.

  • IVAN

    16.6.2022 #1 Author

    I pelet je poskupeo.

    Odgovori

  • MARKO7

    16.6.2022 #2 Author

    Pa pelet je baš skočio…

    Odgovori

  • GINKO

    16.6.2022 #3 Author

    Kao sto je i sve poskupelo tako ce i ostalo sve sto do sada nije

    Odgovori

  • TATJANA

    16.6.2022 #4 Author

    Problem je i sa drugim vrstama ogreva

    Odgovori

  • SNEZANA

    17.6.2022 #5 Author

    Svesni ljudi da predstoji teska zima

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.6.2022 #6 Author

    Cuvaju rezerve za svoju zemlju,logicno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...