Uredba o energetski ugroženom kupcu u postupku usvajanja

Koja domaćinstva će manje plaćati struju, gas i grejanje uprkos poskupljenju?

AnalizaInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

12.5.2022 13:12 Autor: Marija Jovanović 20

Koja domaćinstva će manje plaćati struju, gas i grejanje uprkos poskupljenju? Koja domaćinstva će manje plaćati struju, gas i grejanje uprkos poskupljenju?
Cena struje u Srbiji je među najnižim u Evropi, a poslednjih dana se intenzivno najavljuje poskupljenje električne energije, i za građane i za privredu.... Koja domaćinstva će manje plaćati struju, gas i grejanje uprkos poskupljenju?

Cena struje u Srbiji je među najnižim u Evropi, a poslednjih dana se intenzivno najavljuje poskupljenje električne energije, i za građane i za privredu. I dok se spekuliše koliko bi struja mogla da poskupi ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je istakla da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja će pomoći onima koji ne mogu da plate račune za struju, gas ili toplotnu energiju.

Na pitanje šta tačno podrazumeva pomenuta uredba, koje kategorije stanovništva će najpre zaštititi i na koji način, u Ministartsvu rudarstva i energetike za Biznis.rs objašnjavaju da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o energetici koji je stupio na snagu 30. aprila 2021. godine stvoren osnov da se uvedu novi kriterijumi i uslovi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca.

“U skladu sa članom 10. tog zakona, pored statusa energetski ugroženog kupca električne energije i prirodnog gasa propisano je da status može steći i domaćinstvo kome se isporučuje toplotna energija, a dat je osnov da se propisom vlade bliže urede kriterijumi i uslovi za sticanje statusa. Lica koja su stekla status energetski ugroženog kupca za električnu energiju automatski stiču taj status i kada je toplotna energija u pitanju. Pomoć je predviđena za nabavku električne energije, električne i toplotne energije ili za gas”, ističu u resornom ministarstvu.

Kako navode, u skladu sa navedenim pripremlјena je Uredba o energetski ugroženom kupcu koja je u postupku usvajanja.

Navedena uredba predstavlјa zbir podsticajnih mera koje su usmerene na postizanje cilјa – smanjenje energetskog siromaštva kroz uvođenje kategorije energetski ugroženog kupca i utvrđivanje njegovih prava.

“Uredbom je predviđeno da status energetski ugroženog kupca pored korisnika novčane socijalne pomoći i dečijeg dodatka mogu steći korisnici uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, a na osnovu rešenja nadležnog organa o korišćenju prava, povećan je prag ukupnog prihoda domaćinstva kao uslova za sticanje statusa energetski ugroženog kupca i razrađeni drugi uslovi, sve u cilјu povećanja broja lica koja mogu steći status energetski ugroženog kupca”, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Na pitanje kakve su procene ministarstva – kada građane i privredu očekuje poskupljenje i u kom procentualnom iznosu, napominju da je Srbija jedna od retkih zemalja u kojoj se nakon početka krize u Ukrajini cena struje nije menjala i inače je među najnižima u Evropi, a u međuvremenu su poskupeli i nafta, naftni derivati, gas, ugalj, kao i oprema koja se koristi u proizvodnji.

“Da bismo bili energetski stabilni i imali dovoljno energije moramo da vodimo računa o svim aspektima, i zato je ključno da nova cena bude održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane. Kada je reč o procentima, podsećamo da saglasnost na cenu električne energije daje Agencija za energetiku”, odgovaraju u resornom ministarstvu.

Broj korisnika pomoći biće više nego dupliran

Kako podsećaju u resornom ministarstvu, pravo ugroženog kupca za oblast električne energije za period januar-decembar 2020. godine koristilo je prosečno mesečno 72.694 domaćinstava, dok je za prirodni gas taj broj iznosio 68 domaćinstava. Broj onih koji su u 2021. godini koristili ovu pomoć neznatno je smanjen, pa je pravo ugroženog kupca za oblast električne energije mesečno prosečno koristilo 68.129 kupaca domaćinstava, dok je za prirodni gas za period januar-decembar 2021. godine taj broj iznosio oko 60 domaćinstava.

“Navedena Uredba je zasnovana na vrednosti potrošačke korpe i njene strukture, koju obračunava Republički zavod za statistiku. Na osnovu dostavljenih elemenata, stručnjaci angažovani od strane Svetske banke izračunali su da će se broj korisnika pomoći – krajnjih kupaca, sa 72.694 povećati na oko 191.000”, objašnjavaju u Ministartsvu rudarstva i energetike.

 • N.N.

  12.5.2022 #1 Author

  Oni koji su redovni u placanju treba da ima benificije

  Odgovori

 • JOVANA

  12.5.2022 #3 Author

  Odlicno

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  12.5.2022 #4 Author

  ovo je samo šarena laža i još jedna obmana vlasti svi će plaćati skuplje struju mali je borj domaćinstava koje će uspeti da ostvare povlastice

  Odgovori

 • MADMAX

  12.5.2022 #5 Author

  Ekonomski tigar će podneti ovu recesiju.

  Odgovori

 • Emilija

  12.5.2022 #7 Author

  Obmanjuju narod

  Odgovori

 • JANA

  12.5.2022 #8 Author

  Koliko sam upucena svi troskovi zivota su u porastu …

  Odgovori

 • Pasparrtu

  12.5.2022 #9 Author

  Ovo je zaista dobra vest… Poznajem par lica kojima je na ovaj nacin umanjena struja i to im itekako olaksava dosta stvari.

  Odgovori

 • DJORDJE1

  12.5.2022 #10 Author

  Ovo je samo obmanjivanje naroda, ko zna da li će to stvarno biti tako…

  Odgovori

 • GOCA BG

  12.5.2022 #11 Author

  Skoro svi ce placati skuplje struju,a sto se tice povlastica videcemo ko ce ih stvarno dobiti…

  Odgovori

 • IVAN

  12.5.2022 #12 Author

  Ekonomski tigar će podneti ovu recesiju.

  Odgovori

 • TINA

  12.5.2022 #13 Author

  Treba precizirati kriterijume

  Odgovori

 • Anna

  13.5.2022 #14 Author

  Olakšice neće doći svima kojima su potrebne.

  Odgovori

 • VOJKAN

  13.5.2022 #15 Author

  Treba se osloniti na obnovljive izvore energije

  Odgovori

 • GAGA

  14.5.2022 #16 Author

  Sadasnjim obracunom struje najvise su pogodjene viseclane porodice, tj one sa vise dece i sa malom decom , jer ne postoji mogucnost da se uklope u najnizu tarifu. Da li je to olaksica koju drzava nudi mladim roditeljima?

  Odgovori

 • SRDJAN

  14.5.2022 #17 Author

  Najnize cene za struju pa za hranu pa sta sve jos a ne kazu kako su najnize plate u evropi, to ne spominju nikako.

  Odgovori

 • Dzebac

  15.5.2022 #18 Author

  Žalosno je ali pola Srbije je ugroženi energetski kupac…

  Odgovori

 • SASA

  18.5.2022 #19 Author

  KAO PRVO,TREBA POJEDNOSTAVITI RACUN ZA STRUJU DA BI MOGAO SVAKI GRADJANIN DA ISTI PROCITA I DA VIDI STVARNU POTROSNJU A NE 14-15 STAVKI KOJE NI SAMI RADNICI EPS-a NE MOGU PROTUMACITI….KOLIKO SI KILOVATA POTROSIO PUTA CENA PLUS PDV I GOTOVO A OVO KOD NAS JE ZA RUBLIKU VEROVALI ILI NE.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  1.10.2023 #20 Author

  Cena struje najniža, a standard najskuplji

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...