Trgovci zabrinuti zbog blokade isporuka ruskog gasa kroz Ukrajinu

Cene nafte variraju između 105 i 107 dolara

SvetVesti

12.5.2022 10:19 Autor: Marija Krsmanović 0

Cene nafte variraju između 105 i 107 dolara Cene nafte variraju između 105 i 107 dolara
Cene nafte su na međunarodnim tržištima porasle do skoro 107 dolara. Ovaj rast posledica je zabrinutosti za snabdevanje koju podstiču ukrajinska blokada dela isporuka... Cene nafte variraju između 105 i 107 dolara

Cene nafte su na međunarodnim tržištima porasle do skoro 107 dolara. Ovaj rast posledica je zabrinutosti za snabdevanje koju podstiču ukrajinska blokada dela isporuka ruskog gasa u Evropu i intenzivni pregovori u Evropskoj uniji vezani za embargo na rusku naftu.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je u sredu za 4,5 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,96 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 4,64 dolara višoj ceni, od 104,04 dolara, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Vrednost referentne Brent nafte trenutno je u blagom padu, pa se barelom trguje po ceni od 105,2 dolara. Cena WTI nafte je 103,1 dolar po barelu.

Iako je briga trgovaca uglavnom bila usmerena na kinesku potražnju, sredinom nedelje se fokus preusmerio na znatno smanjeno snabdevanje Evrope ruskim gasom, nakon što je Kijev blokirao glavnu tranzitnu rutu, optuživši ruske snage da gas usmeravaju ka pobunjenom Lugansku.

Ovo je prvi put od početka ruske invazije da je izvoz preko Ukrajine ograničen.

Trgovce brine i predlog Evropske komisije o embargu na rusku naftu, koji bi, kažu analitičari, dodatno zaoštrio stanje na tržištu i promenio trgovinske tokove. Glasanje o predlogu koji moraju podržati sve članice EU odloženo je zbog žestokog protivljenja Mađarske.

Snabdevanje je izazivalo zabrinutost i pre sukoba u Ukrajini, a proizvođači su među razlozima isticali neadekvatna ulaganja. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata istakao je taj problem u utorak.

Investitori će pažljivo proučiti i podatke o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno obraćajući pažnju na eventualne agresivnije poteze američke centralne banke u borbi protiv visoke inflacije.

Očekuju i podatke vlade u Vašingtonu o prošlonedeljnim zalihama. Analitičari očekuju da će izveštaj ministarstva energetike pokazati mali pad zaliha sirove nafte.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u utorak koštao 108,18 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...