Ministarka mihajlović ističe da su potrebne "nove kalkulacije" jer sve cene idu naviše

Biće poskupljenja struje za građane, pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu 

SrbijaSvetU fokusuVesti

9.5.2022 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Biće poskupljenja struje za građane, pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu  Biće poskupljenja struje za građane, pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu 
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da poskupi struja za građane i da je pripremljena Uredba o... Biće poskupljenja struje za građane, pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu 

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da poskupi struja za građane i da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate iznose za struju, gas ili toplotnu energiju.

U intervjuu za agenciju Beta ministarka je istakla da je korekcija cena najavljena kada je rečeno da tokom ove grejne sezone neće biti poskupljenja struje, a pošta je sezona prošla sada moraju da se naprave „nove kalkulacije“.

Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane, jer ta kompanija „mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima“. Zato, prema njenim rečima, treba da se napravi jasan i transparentan plan u šta će EPS uložiti novac od poskupljenja struje.

„Mi smo jedna od retkih zemalja u kojoj, nakon početka rata u Ukrajini, električna energija nije poskupela. Imamo cenu struje među najnižima u Evropi, a poskupeli su i nafta, gas, oprema za proizvodnju električne energije, delovi, sve. Naša nevolja je i što imamo ranjeni EPS koga moramo da očuvamo kako bismo imali energetsku stabilnost“, rekla je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

S izgradnjom novih kapaciteta za proizvodnju električne energije moraju, kako je rekla, svi da uče kako da više štede struju i da se racionalno ponašaju.

Mihajlović je ocenila da Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka i zbog toga „moramo već sada početi da se pripremamo“. 

„Energija je skupa, ne možemo da se rasipamo i moraćemo više da štedimo. Ceo svet to radi i moraćemo i mi. Kod nas se građani greju na struju jer je to najjeftinije i najkomfornije. Tako nešto za najveći deo Evrope je nezamislivo“, rekla je ona.

Ukoliko, kako je rekla, „uopšte može da postoji nešto dobro u ovom vremenu koje to, svakako nije, onda je to otrežnjenje“ da svi moraju da se okrenu zelenoj energiji.

Ministarstvo je, prema njenim rečima, usvojilo sve potrebne zakone, pa je potom „bilo slučajeva da su pojedina javna preduzeća ‘otkazivala poslušnost’ Vladi Srbije zato što ne žele da se prilagode onome što nosi budućnost“. Ona je navela da je predložila da postoji posebno ministarstvo koje bi se bavilo samo zelenom tranzicijom društva i energetskom održivošću.

Na pitanje koliko je novca potrošeno za vanredni uvoz struje zbog kolapsa u EPS-u, Mihajlović je rekla da je od 12. decembra 2021. do 20. aprila 2022. godine zbog „katastrofalno lošeg upravljanja EPS-om“ ta kompanija morala da uveze ukupno 2.231,6 GWh električne energije i da je to plaćeno 530,7 miliona evra.

„Ovo, nažalost, nije jedini trošak. Mnogo smo više izgubili jer je EPS propustio šansu da ove zime bude izvoznik po rekordno visokim cenama na tržištu“, rekla je Mihajlović, i dodala da je, „prevedeno na još razumljiviji jezik, zbog EPS-a bačena jedna nova hidroelektrana“.

Pored toga, vlada je odobrila uvoz četiri miliona tona uglјa do kraja 2023. godine, koliko je procenjeno da EPS-u nedostaje, pa da će to biti dodatni gubitak.

Mihajlović je rekla da EPS i uvoz električne energije i budući uvoz uglјa plaća iz sopstvenih sredstava, a da se kompanija finansira od novca kojim građani plaćaju struju i kredite, među kojima je dosta onih sa državnim garancijama.

Novi menadžment, prema njenim rečima, ima punu podršku Vlade Srbije da sprovede sve neophodne promene kako bi EPS bio najvrednija i najznačajnija državna kompanija.

 • jelena93

  9.5.2022 #1 Author

  Ovo je stvarno strašno više, sa svim ovim poskupljenjima sledi nam još teža situacija..

  Odgovori

 • Dzebac

  9.5.2022 #2 Author

  Moracemo svi da budemo svesniji zelene energije, to je buducnost

  Odgovori

 • Mike

  9.5.2022 #3 Author

  Usklađena i sa troškovima ministarkinog stajlinga i šminke na dnevnom nivou! Idemo iz „zlatnog doba“ i sve lepote preživljavanja ispod dna…

  Odgovori

  • SRDJAN

   9.5.2022 #4 Author

   Ima taj osecaj za troskove i ona i ona Jadranka Joksimovic.

   Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  9.5.2022 #5 Author

  priprema se uredba
  bolje da se priprema plan da se standard građana, plate poprave a ne da se sve više srozava standard običnog čoveka. lako će ministarka i njena svita podneti poskupljenje i zamazati oči malom broju najugroženijih

  Odgovori

 • STRELAC

  9.5.2022 #6 Author

  Samo ovoj ledja da vidimo,retko antipaticna i potpuno nestrucna,haos je napravila u oba ministarstva koje je vodila.

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.5.2022 #7 Author

  Tek nas ceka jako tezak period…

  Odgovori

 • VERA

  9.5.2022 #8 Author

  Poskipela struja pre rata u Ukrajni, dokle vise. Malo je.

  Odgovori

 • DJORDJE1

  10.5.2022 #9 Author

  Još samo struja da poskupi i onda je sve kompletirano… Strašno!

  Odgovori

 • MAJALG

  22.5.2022 #10 Author

  Mislim da jos nismo svesni koliko ce biti poskupljenje energenata, sve dok traje ovaj rat cena ce biti nepoznanica, ali jedno je sigurno da ce biti poskupljenja.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...