uskoro kreću pregovori sa kompanijom gazprom o budućem uvozu gasa

Srbija će proširivati skladišta nafte i graditi hidroelektrane, a razmišlja se i o nuklearnim reaktorima

BiznisInfrastrukturaU fokusuVesti

9.5.2022 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija će proširivati skladišta nafte i graditi hidroelektrane, a razmišlja se i o nuklearnim reaktorima Srbija će proširivati skladišta nafte i graditi hidroelektrane, a razmišlja se i o nuklearnim reaktorima
Srbija će, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, imati poteškoća sa naftom, čeka se šesti paket sankcija EU, a u međuvremenu će se raditi na proširenju... Srbija će proširivati skladišta nafte i graditi hidroelektrane, a razmišlja se i o nuklearnim reaktorima

Srbija će, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, imati poteškoća sa naftom, čeka se šesti paket sankcija EU, a u međuvremenu će se raditi na proširenju skladišta za 200.000 tona ili za 21 dan ukupne potrošnje dizela i benzina, i to je prva faza jer je plan da se proširi na milion tona za potrebe od više meseci.

Razgovara se, kako je rekao, sa firmama koje mogu da brzo izgrade skladišta. Vučić je rekao da je kod električne energije najveći problem kopanje uglja u Kolubari i da mora da se uloži dosta novca kako bi se podigao kapacitet proizvodnje sa 60.000 na 75.000, pa na 90.000 tona kako bi se obezbedilo dovoljno struje, prenosi eKapija.

Najavio da će jedan od od ključnih reformskih zadataka biti nova energetska politika. On je na konferenciji za novinare rekao da će Srbija morati da ima mnogo više obnovljivih izvora energije.

„Moramo da budemo u stanju da primimo energiju iz tih obnovljivih izvora, a to znači da moramo gradimo reverzibilne elektrane“, kazao je Vučić.

Kako je istakao, Srbija treba da ima pravo preče kupovine za energiju koja se proizvodi iz obnovljivih izvora na njenoj teritoriji.

Prema njegovim rečima, mora da se gradi reverzibilna hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, a razgovaraće se i o modularnim nuklearnim reaktorima koji mogu da budu „spasonosno“ rešenje za Srbiju.
Srbija, prema njegovim rečima, ima najnižu cenu struje u Evropi.

On je rekao da se uskoro kreće u razgovore o nabavci gasa sa Gazpromom i dodao da je Srbija 100 odsto zavisna od ruskog gasa i da će tako biti još najmanje dve godine, a možda i duže.

Vučić je rekao da je u zalihama u skladištu u Banatskom Dvoru 129 miliona kubnih metara gasa i u ruskom delu još 123 miliona, a da je kapacitet skladišta 450 miliona kubih metara. Zimi se, kako je rekao, troši između 12 i 15 miliona kubnih metara gasa, ali je problem što tehnički može da se isisa pet miliona, pa je Srbija u potpunosti zavisi od uvoza gasa.

Prema njegovim rečima, razlika u ceni gasa na berzi i po naftnoj formuli je 1,1 milijardi evra godišnje.

„Po naftnoj formuli gas košta od 417 do 482 dolara za 1.000 kubnih metara što je pristojna cena, ali je Srbija na berzi zimus dodatne količine plaćala 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara“, rekao je Vučić, prenosi eKapija.

Dodao je da se u „dobroj veri ide na razgovore sa Gazpromom oko snabdevanja gasom kako bi se napravio dobar ugovor pre kraja maja“.

Istakao je da će Srbija nastaviti sa diverzifikacijom snabdevanja gasom. Srbija, prema njegovim rečima, ima dovoljno hrane za svoje potrebe, pa i za region.

  • IVAN

    9.5.2022 #1 Author

    Sve treba prvo dobro razmisliti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...