Ulagači očekuju veću potražnju za "crnim zlatom" u SAD

Blagi pad cene nafte

SvetVesti

9.5.2022 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Blagi pad cene nafte Blagi pad cene nafte
Na svetskim tržištima cene nafte su porasle i prošle nedelje nakon što je Evropska komisija predložila postupnu obustavu uvoza ruske nafte, a veći rast... Blagi pad cene nafte

Na svetskim tržištima cene nafte su porasle i prošle nedelje nakon što je Evropska komisija predložila postupnu obustavu uvoza ruske nafte, a veći rast cena onemogućuje slabljenje potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svetskih ekonomija.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 4,9 odsto, na 112,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 4,85 odsto, na 109,77 dolara.

Rast cena podstakao je prošle sedmice predlog Evropske komisije o postupnoj obustavi uvoza ruske nafte i derivata u Evropske unije u narednih šest meseci i zabrani transporta i osiguranja za transport ruske nafte, prenosi Mina.

Međutim, početkom ove nedelje vrednost nafte na londonskom tržištu niža je za 1,58 dolara, pa se barelom trguje po ceni od 110,8 dolara. Na američkom tržištu cena je niža 1,68 dolara i iznosi 108,1 dolar po barelu, prema poslednjim podacima sa sajta Oilprice.com.

Ignorišući pozive zapadnih zemalja da povećaju proizvodnju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, ostali su pri svom planu koji predviđa tek skromno povećanje proizvodnje u junu, 432.000 barela dnevno.

Ulagači, ipak, ove jeseni očekuju veću potražnju iz Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je Vašington objavio da planira da kupi 60 miliona barela sirove nafte za strateške rezerve.

Međutim, značajniji rast cena zakočila je zabrinutost za potražnju zbog naznaka da globalna ekonomija slabi.

Kineska ekonomija slabi zbog strogih ograničenja u nekoliko gradova, koje bi trebalo da zaustave novi talas korona virusa.

Kako su Federalne rezerve (Fed) prošle sedmice agresivno povećale kamatne stope 0,5 postotnih bodova i najavile dalja povećanja kamata kako bi suzbile previsoku inflaciju, očekuje se dalje usporavanje rasta najvećeg svetskog potrošača nafte.

Zbog rata u Ukrajini očekuje se i usporavanje oporavka ekonomije evrozone.

Britanska centralna banka upozorila je u četvrtak da Britaniji preti recesija i inflacija viša od deset odsto. Uprkos tome, ona je povećala referentne kamatne stope 0,25 postotnih bodova, na jedan odsto, najviši nivo od 2009. godine.

Uz to, vrednost dolara prema korpi najvažnijih svetskih valuta dostigla je najviše nivoe u 20 godina. Samim tim, nafta je skuplja za zemlje s drugim valutama, pa izaziva slabljenje potražnje.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svetske ekonomije od korona krize, od početka ove godine cene su nafte skočile oko 45 odsto.

Tagovi
CENE NAFTA OPEC
  • DJORDJE1

    10.5.2022 #1 Author

    Valjda će cena nafte nastaviti postepeno da pada u narednom periodu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...