OPEC se sa zemljama saveznicama dogovara o povećanju proizvodnje

Cena nafte porasla iznad 108 dolara

SvetVesti

29.4.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cena nafte porasla iznad 108 dolara Cena nafte porasla iznad 108 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle su iznad 108 dolara, balansirajući između zabrinutosti za potražnju i prognoza o smanjenom snabdevanju iz Rusije. Referentna Brent... Cena nafte porasla iznad 108 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle su iznad 108 dolara, balansirajući između zabrinutosti za potražnju i prognoza o smanjenom snabdevanju iz Rusije.

Referentna Brent sirova nafta dostigla je cenu barela od 108,3 dolara, dok se na američkom tržištu WTI trenutno trguje po ceni od 105,7 dolara.

Tržišta već danima prate novi talas pandemije virusa Covid-19 u Kini. U Pekingu su zatvoreni neki javni prostori i prošireno testiranje kako bi se izbeglo zaključavanje poput onog u Šangaju. Pooštravanje mera poremetilo je rad fabrika i lance snabdevanja, podstaknuvši zabrinutost za ekonomski rast, prenosi agencija Mina.

Zabrinutost vezanu za potražnju za naftom moglo bi dodatno podstaknuti i usporavanje rasta svetske ekonomije, zbog viših cena sirovina i eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba.

Više od 500 ekonomista koje je anketirao Reuters procenjuje da će svetska privreda rasti slabije nego što se predviđalo pre tri meseca, odnosno 3,5 odsto ove i 3,4 odsto sledeće godine. U januaru su prognozirali da će ovogodišnji rast biti 4,3 odsto, te da će u narednoj biti usporen do 3,6 odsto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno je snizio prognozu za ovu godinu za 0,8 procentnih poena, na 3,6 odsto, a istu stopu rasta očekuje i u narednoj godini.

Trgovce brine i ponuda. Tako bi ruska proizvodnja nafte ove godine zbog sankcija mogla pasti čak 17 odsto, prema dokumentu Ministarstva ekonomije koji je Reuters dobio na uvid.

Uprkos tome, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom trebalo bi naredne sedmice da dogovore tek skromno povećanje proizvodnje, saznaje Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u sredu poskupeo 2,39 dolara, pa se trguje po ceni od 105,33 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...