Zatvaranja u Šangaju, tenzije s Rusijom i oštećenja kazahstanskog naftovoda podstiču poskupljenje

Vrednost nafte nastavlja da raste

SvetVesti

27.4.2022 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost nafte nastavlja da raste Vrednost nafte nastavlja da raste
Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su krenule uzlaznom putanjom prema 104 dolara, podstaknute zabrinutošću za snabdevanjem iz Rusije i najavljenom pojačanom podrškom... Vrednost nafte nastavlja da raste

Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su krenule uzlaznom putanjom prema 104 dolara, podstaknute zabrinutošću za snabdevanjem iz Rusije i najavljenom pojačanom podrškom kineskoj ekonomiji u novom talasu širenja virusa Covid-19.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla 1,26 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 103,58 dolara. Na američkom tržištu barelom se u utorak trgovalo po ceni od 99,68 dolara, prenosi Mina.

U trenutku pisanja ovog izveštaja, cena Brent sirove nafte iznosi 105,3 dolara po barelu, dok je cena WTI nafte skočila na 101,8 dolara.

Na početku sedmice raspoloženje na tržištima pomračila je zabrinutost za potražnju zbog dugotrajnih zatvaranja u Šangaju i naloga o masovnom testiranju na Covid-19 u Pekingu. Trgovce su zabrinule i naznake da bi Federalne rezerve mogle podići ključne kamatne stope.

Raspoloženje se popravilo nakon što je kineska centralna banka objavila da će pojačati monetarnu podršku privredi. Podsticaj za rast cena pruža i moguća nedovoljna ponuda na fizičkom tržištu zbog postupnog isključivanja ruske nafte.

“Nemačka se nada da će u roku od nekoliko dana naći zamenu za rusku naftu”, saopštio je ministar privrede Rober Habek (Robert Habeck).

Značajnije povećanje cena zakočile su procene da će izveštaji iz Sjedinjenih Američkih Država pokazati rast zaliha u prošloj sedmici. U anketi koju je sproveo Reuters analitičari su procenili da su iste porasle za 2,2 miliona barela.

Pritisak na cene predstavljalo je i obnavljanje nabavke iz Kazahstana naftovodom CPC i terminalom na Crnom moru, koji isporučuju oko 80 odsto kazahstanskog izvoza, a koji su nekoliko nedelja radili s pola kapaciteta zbog oštećenja izazvanog olujom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel korpe nafte njenih članica u ponedeljak pojeftinio 5,73 dolara, na 101,93 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...