Na vrednost barela uticali i nemiri u Libiji

Cena Brent nafte skoro 103 dolara

SvetVesti

26.4.2022 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cena Brent nafte skoro 103 dolara Cena Brent nafte skoro 103 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su početkom ove nedelje skoro pet odsto, što je najniža vrednost u poslednje dve sedmice, zbog zaključavanja u... Cena Brent nafte skoro 103 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima pale su početkom ove nedelje skoro pet odsto, što je najniža vrednost u poslednje dve sedmice, zbog zaključavanja u Šangaju i mogućeg povećanja američkih kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu cena barela pala je 5,19 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 101,46 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po ceni nižoj za 4,61 dolara, odnosno 97,46 dolara, prenosi crnogorska agencija Mina.

Trenutno, cena referentne Brent sirove nafte iznosi 102,99 dolara po barelu, dok je vrednost teksaške WTI nafte 98,93 dolara.

U Šangaju vlasti podižu ograde ispred stambenih zgrada, što izazva novo negodovanje javnosti. U Pekingu su mnogi stanovnici stvaraju zalihe hrane, strahujući od sličnog zaključavanja nakon pojave nekoliko slučajeva.

„Čini se da Kina ima veliki kontroverzni problem, a svi izbegavaju da ga vide. Pooštravanje ograničenja u skladu s politikom nulte tolerancije na Covid-19 u Šangaju i strahovi da se omikron ne proširi u Pekingu, danas su pomračili raspoloženje na tržištima“, rekao je Džefri Halej (Jeffrey Halley) iz brokerske kuće OANDA.

Cene nafte takođe pritiska mogućnost podizanja američkih kamatnih stopa, koje jačaju američku valutu. Jak dolar čini robu izraženu u dolaru skupljom za vlasnike drugih valuta i ima tendenciju da pokazuje povećanu averziju prema rizičnoj imovini.

Cene nafte podržava nedovoljna ponuda. Sukob Rusije i Ukrajine već je doveo do smanjenog snabdevanja zbog zapadnih sankcija i kupaca koji izbegavaju kupovinu ruske nafte, a vrednost energenta bi mogla dodatno pasti zbog potencijalne zabrane uvoza ruske nafte od Evropske unije.

Prekidi proizvodnje u Libiji takođe utiču na cene. Ta članica Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zbog nemira gubi u proizvodnji više od 550.000 barela dnevno, a u oružanim sukobima je oštećena i rafinerija nafte Zawiya.

OPEC je odvojeno objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 107,66 dolara.

  • IVAN

    26.4.2022 #1 Author

    Gore -dole -gore- dole insve tako u krug

    Odgovori

  • TATJANA

    26.4.2022 #2 Author

    Libija je bas veliki gubitnik u ovoj situaciji

    Odgovori

  • MARKO7

    8.6.2022 #3 Author

    Pa baš mnogo raste cena…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...