Solidan izvoz iz Rusije i povećanje zaliha u SAD ograničavaju cene

Vrednost nafte porasla iznad 104 dolara

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

28.4.2022 10:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost nafte porasla iznad 104 dolara Vrednost nafte porasla iznad 104 dolara
Nakon pada ispod 104 dolara vrednost “crnog zlata” ponovo raste. Na londonskom tržištu cena barela kreće se oko 104,22 dolara, dok je američka WTI... Vrednost nafte porasla iznad 104 dolara

Nakon pada ispod 104 dolara vrednost “crnog zlata” ponovo raste. Na londonskom tržištu cena barela kreće se oko 104,22 dolara, dok je američka WTI nafta dostigla vrednost od 101,07 dolara.

Ruski Gazprom obustavio je u sredu isporuke Bugarskoj i Poljskoj, budući da nisu prihvatile izmenjene odredbe u plaćanju gasa, prenosi agencija Mina.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) rekla je da Rusija fosilnim gorivima ucenjuje Evropsku uniju, poručivši da se doba ruskih fosilnih goriva u Evropi bliži kraju.

Nemačka se do sada energentima snabdevala u Rusiji. Međutim, ubrzala je planove koji bi trebalo da joj osiguraju nezavisnost od ruskog gasa i nafte, rizikujući slabiji ekonomski rast.

„Rast zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama prošle nedelje i solidan izvoz ruske sirove nafte ograničavaju rast cena“, rekao je Đovani Staunovo (Giovanni Staunovo) iz UBS.

Kako je naveo, okruženje odvraća ulagače od rizika, uz jači dolar i ograničenja mobilnosti u Kini, drugom potrošaču nafte u svetu.

Kineska centralna banka saopštila je da će pojačati podršku privredi u periodu pooštrenih mera suzbijanja novog talasa korona virusa u Pekingu, kako bi se izbeglo zaključavanje nalik onome u Šangaju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da Aziji preti stagflacija. Ohrabruje ipak oporavak potražnje za domaćim letovima u Kini, prema kompaniji za podatke o putovanjima OAG.

Iz organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavljeno je da je cena barela nafte njenih članica u utorak porasla za 1,01 dolar, na 102,94 USD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...