Zastoji u Libiji i Šangaju dodatno ističu postojeće probleme

Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda uzrokovala pad cena nafte

SvetVesti

20.4.2022 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda uzrokovala pad cena nafte Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda uzrokovala pad cena nafte
Nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio prognozu rasta svetske ekonomije, zbog čega se javila zabrinutost za potražnju za energentima, cene nafte su... Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda uzrokovala pad cena nafte

Nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio prognozu rasta svetske ekonomije, zbog čega se javila zabrinutost za potražnju za energentima, cene nafte su na međunarodnim tržištima počele da se kreću nizbrdo, prema 109 dolara.

Na londonskom tržištu je cena barela nakon popodnevnog trgovanja bila niža 3,94 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 109,22 dolara. Na američkom tržištu se trgovalo po ceni nižoj za 3,8 dolara, odnosno vrednost barela je iznosila 104,41 dolara.

Pad se nastavlja i danas, a tome svedoči cena referentne Brent nafte, koja iznosi 108,2 dolara. Cena teksaške WTI nafte je 104 dolara po barelu.

Trgovci su se fokusirali na MMF, koji je zbog rata u Ukrajini snizio prognozu rasta svetske ekonomije u ovoj godini za gotovo puni postotni bod. Iz fonda upozoravaju da visoka inflacija predstavlja „neposrednu pretnju“ mnogim zemljama, prenosi crnogorska agencija Mina.

Snižena prognoza rasta svetske ekonomuje izazvala je zabrinutost povezanu sa potražnjom za energentima, nadovezujući se tako na jači dolar koji smanjuje kupovnu moć potrošača s drugim valutama i usporava kupovinu.

Sumorno raspoloženje na tržištima podstiče je i podatak o slabljenju aktivnosti u kineskoj ekonomiji u martu zbog strogih mera suzbijanja pandemije virusa Covid-19.

Šangaj se, ipak, sprema za otvaranje fabrika, što bi moglo značiti i oporavak potražnje u Kini, najvećem uvozniku nafte na svetu, napominje Reuters.

Zabrinutost za potražnju pomerila je fokus sa nedovoljnog snabdevanja i rasprave u Evropskoj uniji o embargu na rusku naftu.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer (Bruno Le Maire) saopštio je da je predlog u pripremi, čime je implicirao nove prepreke za izvoz ruske nafte.

Rusija je zbog sankcija u martu proizvela manje nafte, pa Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici ponovo nisu realizovali dogovorene proizvodne kvote.

Na početku nedelje snabdevanje je omela i blokada u Libiji. Nacionalna naftna kompanija objavila je „bolni talas zatvaranja“ i „višu silu“ u delu proizvodnje i izvoza koje oružane snage na istoku Libije koriste u političkim pregovorima.

OPEC je odvojeno objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u ponedeljak koštao 110,54 dolara, što znači da je poskupeo 2,02 dolara u odnosu na prethodno trgovanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...