Dogovor o novoj ceni mora da bude postignut do 1. juna

Srbija ne treba da insistira na desetogodišnjem ugovoru za gas

BerzaBiznisInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

11.5.2022 15:27 Autor: Stanislav Stanišić 13

Srbija ne treba da insistira na desetogodišnjem ugovoru za gas Srbija ne treba da insistira na desetogodišnjem ugovoru za gas
Aktuelna cena od 270 dolara za hiljadu kubnih metara prirodnog gasa, koju je Srbija prethodno ispregovarala sa ruskim partnerima, mogla bi da bude promenjena... Srbija ne treba da insistira na desetogodišnjem ugovoru za gas

Aktuelna cena od 270 dolara za hiljadu kubnih metara prirodnog gasa, koju je Srbija prethodno ispregovarala sa ruskim partnerima, mogla bi da bude promenjena već od 1. juna kada ističe sadašnji ugovor. Kakvi će biti uslovi novog aranžmana u trenutku kada je berzanska cena oko 1.100 dolara, znaće se nakon pregovora koji bi trebalo da počnu 15. maja. Informacije koje dopiru do javnosti pokazuju da su pritisci evidentni i da dogovor dve strane zavisi od aktuelne geopolitičke situacije koja se menja iz časa u čas.

„Smatram da ne bi trebalo da insistiramo na višegodišnjem ugovoru za prirodni gas u pregovorima sa Rusijom, već da to bude kraći vremenski period zbog opšteg tržišnog poremećaja“, kaže za Biznis.rs savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

On podseća da postoje dva modela budućeg dogovora o ceni prirodnog gasa. Jedan je da se do 1. juna ispregovara cena koja će važiti do kraja godine, a koja bi bila prihvatljiva, i drugi model ponuđen od strane srpskih zvaničnih institucija – da se ide na novi desetogodišnji ugovor.

Naš sagovornik ocenjuje da razgovori o ceni gasa koji bi trebalo da se okončaju krajem maja u aktuelnoj političkoj situaciji neće biti nimalo laki.

„Dogovor mora biti postignut do 1. juna, kada ističe aktuelni ugovor po kome Srbija plaća prirodni gas po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara“, objašnjava Ljubinko Savić.

Takođe, on smatra da je teško očekivati da cena i u narednom periodu ostane nepromenjena, što pokazuju i izjave direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića koji je najavio da će gas koštati između 700 i 800 dolara.

„Teško je bilo šta prognozirati jer se geopolitička situacija menja svakog dana i sve je povezano sa njom. Pozicija Srbije je trenutno vrlo teška što se tiče uticaja koji dolaze sa svih strana, pritisci su evidentni i uticaće na budući dogovor o ceni gasa“, ocenjuje Savić, uz napomenu da u ovom trenutku naša zemlja nema druge alternative što se tiče prirodnog gasa, osim uvoza iz Rusije.

„Ako nam ponude cene koje su povoljnije od trenutnih na evropskom tržištu trebalo bi ih prihvatiti, uz ogradu da se u nekom trenutku ide na njihovu reviziju“, navodi naš sagovornik.

Savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije objašnjava da Srbija ima dobru poziciju u odnosu na ostale zemlje zbog podzemnog skladišta Banatski dvor, što nam daje energetsku sigurnost na određeni vremenski period, i dva pravca snabdevanja prirodnim gasom. Interkonekcijom prema Bugarskoj i u budućnosti prema Hrvatskoj imaćemo mir i sigurnost u pikovima potrošnje energenata.

Interkonekcija je bila u sklopu prioritetnih projekata Evropske unije, ali se iz nepoznatih razloga ona na tom nivou nije forsirala.

„Najnovijim zatvaranjem gasovoda u Ukrajini oštećena je Mađarska koja će sada gas dobijati samo preko naše teritorije, ali to Srbiji neće biti olakšavajuća okolnost u pregovorima, zaključuje Savić.

  • IVAN

    11.5.2022 #1 Author

    Nema tu insistiranja kako drugi odrede

    Odgovori

  • Emilija

    11.5.2022 #3 Author

    U odnosu na druge zemlje mi smo jos i u dobroj poziciji

    Odgovori

  • SRDJAN

    11.5.2022 #4 Author

    Kako god bice svakako sisanje sa novom cenom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.5.2022 #6 Author

    Samo da dobijemo dobru cenu,inace lose nam se pise…

    Odgovori

    • DEKSI

      12.5.2022 #7 Author

      Pa da, videćemo kako će da bude…

      Odgovori

  • SANJA

    11.5.2022 #8 Author

    Kako odluce,mada 10 godina za gas,kako napreduju inovacije ako bog da do godine ga vise necemo koristiti pa cemo biti u velikim dugovanjima

    Odgovori

  • BRANA19

    12.5.2022 #9 Author

    Ko zna kakva ce cena sad i za to biti…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    12.5.2022 #10 Author

    Svakako je nezgodno izgovarati kupovinu gasa na duži period s obzirom da je cena skočila više od 4 puta zbog trenutne situacije sa Ikrajinom

    Odgovori

  • BOJANA

    12.5.2022 #11 Author

    Biće kako mora da bude

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.5.2022 #12 Author

    treba izbegavati dugoročne ugovore jer će se kada se situacija smiri cene vratiti na staro i biti povoljnije

    Odgovori

  • Lelica

    12.5.2022 #13 Author

    Pa misljenja su podeljena,videcemo sta ce se desiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...