NBS počela rad na pripremi prenotifikacije aplikacije

Miščević: Srbija treba da ispuni pravne kriterijume pre ulaska u SEPA

SrbijaU fokusu

4.4.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Miščević: Srbija treba da ispuni pravne kriterijume pre ulaska u SEPA Miščević: Srbija treba da ispuni pravne kriterijume pre ulaska u SEPA
Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da je potrebno da Srbija pre svega ispuni pravne kriterijume da bi mogla da se priključi... Miščević: Srbija treba da ispuni pravne kriterijume pre ulaska u SEPA

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da je potrebno da Srbija pre svega ispuni pravne kriterijume da bi mogla da se priključi Jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA).

Prema njenim rečima, reč je o propisima iz oblasti platnih usluga, sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, poslovanja banaka, zaštite konkurencije, zaštite podataka o ličnosti itd, piše Beta.

SEPA je inicijativa EU za integraciju plaćanja radi pojednostavljenja bankarskih transfera denominovanih u evrima.

Miščević je rekla da je Narodna banka Srbije još prošle godine počela rad na pripremi prenotifikacije aplikacije, a da je mnogo ranije počela sa usklađivanjem sa pravom i pravilima u toj oblasti.

„Ogromna je korist od potencijalnog članstva u tom programu. Naime, kada Srbija postane deo SEPA, troškovi bilo koje transakcije će se značajno smanjiti (plaćanje, doznake)“, rekla je Miščević.

Ona je podsetila na analizu konkretne koristi članstva u SEPA Svetske banke, koja je pokazala da se od oko 12 milijardi evra koje kao doznake godišnje stižu na Zapadni Balkan zbog nepostojanja jedinstvenog načina plaćanja izgubi pola milijarde evra u drugim načinima transakcije tog novca.

„A to je primer samo jedne vrste bankarskih transakcija, nismo uzimali u obzir i korist za poslovne subjekte“, istakla je Miščević.

Usklađivanje Srbije i ostalih partnera EU sa Zapadnog Balkana sa finansijskom regulativom radi pristupanja SEPA bilo je na dnevnom redu samita o Planu rasta EU za region krajem februara u Tirani.

Region SEPA danas čini 36 evropskih zemalja uključujući one koje nisu članice EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...