Poštovanje međunarodnih preporuka

NBS: Srbija u vrhu po usklađenosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma

SrbijaU fokusu

19.3.2024 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NBS: Srbija u vrhu po usklađenosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma NBS: Srbija u vrhu po usklađenosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je Srbija među vodećim zemljama u svetu po usklađenosti s međunarodnim preporukama u oblasti sprečavanja pranja novca... NBS: Srbija u vrhu po usklađenosti u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je Srbija među vodećim zemljama u svetu po usklađenosti s međunarodnim preporukama u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.


Kako je precizirano u saopštenju, Komitet eksperata Saveta Evrope za procenu mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma objavio je 18. marta peti izveštaj o praćenju napretka Srbije, na osnovu koga je ocenjena kao država u najvećoj meri usklađena i s preporukom broj 15 FATF-a (eng. Financial Action Task Force), najznačajnijeg globalnog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Ova preporuka se odnosi na standarde za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma koje države treba da primene u vezi s novim (finansijskim) tehnologijama i digitalnom imovinom, objavila je NBS.

Istaknuto je da je time Srbija postigla usklađenost svojih propisa i prakse u ovoj oblasti sa svih 40 međunarodnih preporuka, što je rezultat koji je ostvarilo još samo deset drugih jurisdikcija u svetu.

U centralnoj banci smatraju da je to međunarodno priznanje koje je Srbija dobila samo dodatni podsticaj nadležnim institucijama i privatnom sektoru da taj sistem održavaju i unapređuju. Ukazano je da je značajnu ulogu u usklađivanju s pomenutim standardima u oblasti nadzora, kao i vodeću ulogu u usklađivanju sa standardima u oblasti digitalne imovine, imala NBS, prvenstveno u koordinaciji sa Upravom za sprečavanje pranja novca.

NBS / Foto: Biznis.rs

Podseća se i da je, Zakonom o digitalnoj imovini i Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji su doneti 2020. godine, sveobuhvatno uređena oblast pružanja usluga povezanih s digitalnom imovinom i pružen podsticaj inovacijama u ovoj oblasti.
Dodaje se i da je zauzet i balansiran i odgovoran pristup razvoju tržišta, kroz izdavanje odgovarajućih dozvola u ovoj oblasti, nadzor NBS nad tržištem virtuelnih valuta i sprečavanje neovlašćenog pružanja usluga u vezi s tim valutama, što uključuje pristup zasnovan na proceni rizika i odgovarajuće sankcije koje su na raspolaganju nadzornom organu.

Posebna novost, kako je istaknuto, jeste evidencija virtuelnih valuta za pravna lica i preduzetnike koju je uspostavila NBS, po uzoru na ranije uspostavljene jedinstvene registre računa i sefova. Iz NBS su naglasili da u Srbiji u ovom trenutku nije moguć prihvat virtuelnih valuta kojima bi se plaćala robe i usluga, s obzirom na to da nijedan od dva trenutno licencirana pružaoca usluga nema dozvolu NBS za pružanje te usluge.

Pored toga, 2021. godine prvi put je izrađena Procena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru digitalne imovine, kojom su, sveobuhvatno i detaljno, posebno procenjeni ovi rizici u sektoru digitalne imovine.

Istaknuto je i da NBS nije promenila svoj stav od prvih saopštenja u vezi s virtuelnim valutama od 2014. godine i dosledno ukazuje na sve rizike koje nosi potencijalno ulaganje u virtuelne valute, uključujući finansijske rizike (mogućnost da građani i privredi subjekti izgube u celini novčana sredstva koja su uložili u virtuelne valute) i rizike povezane s različitim vidovima prevara i kriminalnih aktivnosti, s obzirom na to da se ove valute često zloupotrebljavaju u svrhe pranja novca ili finansiranja terorizma.

Upravo su navedeni propisi i aktivnosti ključno doprineli usklađenosti Srbije s preporukom broj 15 FATF- a, koja je potvrđena na decembarskom zasedanju Manivala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...