Zaključak izveštaja komiteta MONEYVAL

Srbija unapredila borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma

SrbijaU fokusu

18.3.2024 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Srbija unapredila borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Srbija unapredila borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma
Srbija je ostvarila napredak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, zaključak je objavljenog izveštaja komiteta MONEYVAL, nadzornog tela Saveta... Srbija unapredila borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Srbija je ostvarila napredak u razvoju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, zaključak je objavljenog izveštaja komiteta MONEYVAL, nadzornog tela Saveta Evrope, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije, dok je ministar Siniša Mali ocenio taj izveštaj kao potvrdu da je Srbija „na pravom putu“ i istakao da „dobre vesti utiču na poboljšanje imidža zemlje u međunarodnoj javnosti“.

„Srbija je unapredila režim za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, posebno kada je reč o usklađenosti sa preporukom o novim tehnologijama. Iz kategorije ‘delimično u skladu’ prebačeni smo u kategoriju ‘uglavnom usklađeno’ i to za 35 od 40 preporuka i ovaj iskorak je naš konkretan vidljivi rezultat rada na ovom polju u prethodne tri godine kada smo preduzeli dodatne mere unapređivanja“, rekao je Mali nakon objavljivanja izveštaja, prenosi Beta.

On je dodao da ovo znači da je Srbija usklađena sa svih 40 preporuka, te da je jedina zemlja u širem regionu koja se time može pohvaliti.

„Sa ovim rezultatom više nismo u obavezi da podnosimo izveštaje na evaluaciju, ali smo snažno podstaknuti da nastavimo rad na unapređenju svih sistema koji od Srbije čine bolje mesto za život“, poručio je Mali.

Ukazao je i da ovakve stvari čine Srbiju još atraktivnijom za strane investitore.

MONEYVAL je saopštio da je od novembra 2021. Srbija preduzela dodatne mere da identifikuje i proceni rizike za pranje novca i finansiranje terorizma koji proizilaze iz aktivnosti virtuelne imovine i aktivnosti ili operacije pružalaca usluga virtuelne imovine.

Komitet stručnjaka za procenu mera protiv pranja novca i finansiranja terorizma – MONEYVAL je nadzorno telo Saveta Evrope kome je poveren zadatak da proceni usklađenost sa osnovnim međunarodnim standardima za suzbijanje pranja novca, finansiranje terorizma i finansiranje proliferacije oružja za masovno uništenje, kao i efikasnost njihove primene.

MONEYVAL procenjuje 33 države i teritorije i daje preporuke nacionalnim vlastima u pogledu neophodnih poboljšanja njihovih sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i za suzbijanje finansiranja prodaje oružja.

  • Jj992

    18.3.2024 #1 Author

    Dobro je ako je tako

    Odgovori

  • Emilija

    18.3.2024 #2 Author

    Lepo ako je tako

    Odgovori

  • gagica

    18.3.2024 #3 Author

    Treba raditi na tome sto vise.

    Odgovori

  • SABRINA

    19.3.2024 #4 Author

    Unapređenje režima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma je veoma bitno za jednu zemlju.

    Odgovori

  • MARAMACA

    23.3.2024 #5 Author

    Jeste vazno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...