prognozirani rast BDP-a ove godine između tri i četiri odsto

Kamatne stope NBS nepromenjene

Srbija

7.3.2024 12:19 Autor: Marko Miladinović 1

Kamatne stope NBS nepromenjene Kamatne stope NBS nepromenjene
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto. Na nepromenjenim nivoima su... Kamatne stope NBS nepromenjene

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto. Na nepromenjenim nivoima su zadržane i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).

„Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou osmi mesec zaredom pre svega su opredelili opadajući, ali i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci i aktuelna srednjoročna projekcija inflacije, prema kojoj se povratak inflacije u granice cilja Narodne banke Srbije očekuje sredinom ove godine. Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu povećane referentna kamatna stopa i stope obavezne rezerve i da će efekti ovih mera nastaviti da se prenose na inflaciju i u narednom periodu“, piše u zvaničnom saopštenju NBS.

Inflacija u Srbiji je i početkom ove godine nastavila da se kreće opadajućom putanjom i, u skladu s procenama iz februarske srednjoročne projekcije Narodne banke Srbije, u januaru je iznosila 6,4 odsto.

„Daljem usporavanju inflacije doprineli su slabljenje troškovnih pritisaka i visoka baza kod cena hrane, kao i efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, koji su uticali i na snižavanje bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), na 5,9 odsto međugodišnje u januaru“, saopštila je centralna banka u našoj zemlji.

Narodna banka Srbije u ovoj godini očekuje da će stopa rasta bruto domaćeg proizvoda biti između tri i četiri odsto.

U narednom periodu Izvršni odbor NBS očekuje dalje smanjenje inflacije, njen povratak u granice cilja sredinom ove godine, a zatim približavanje centralnoj vrednosti cilja krajem ove godine i kretanje oko tog nivoa u srednjem roku. „Tome će doprineti efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, još uvek niska eksterna tražnja, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja.“

Podsetimo, kada inflacija stagnira ili se smanjuje, centralne banke obično reaguju snižavanjem referentnih kamatnih stopa, u cilju podsticanja potrošnje i nivoa investicija, a posledično i ekonomskog rasta. Kada centralna banka snizi referentnu kamatnu stopu krediti postaju jeftiniji i generalno se jača likvidnost svih učesnika u privredi.

Preterano snižavanje kamatnih stopa može imati i negativne posledice, kao što su inflacija imovine, povećanje zaduženosti ili slabljenje valute. Stoga centralne banke pažljivo procenjuju ekonomske uslove i koriste različite instrumente monetarne politike kako bi postigle ravnotežu između podsticanja rasta i kontrolisanja inflacije.

Izvor: Narodna banka Srbije

S druge strane, Narodna banka Srbije kao centralna banka u našoj zemlji, smatra da još nije došao trenutak za početak ciklusa smanjenja glavnih kamata, s obzirom da se inflatorna situacija praktično tek stabilizovala, a spoljni geopolitički uticaji ne pokazuju znake smirivanja.

Kako je ranije naglasio Izvršni odbor NBS, globalna inflacija opada brže od očekivanja i približava se pretpandemijskim nivoima, usled slabljenja troškovnih pritisaka, popuštanja zastoja u lancima snabdevanja i efekata prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova većine centralnih banaka. Iako su svetske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda u padu zbog globalno dobre poljoprivredne sezone, globalna neizvesnost može uticati na njihov rast i usporiti povratak inflacije u granice cilja u mnogim zemljama.

Od početka godine povećane su cene transporta, troškovi osiguranja i drugih logističkih usluga pod uticajem geopolitičkih tenzija i problema u dopremanju nafte, ali i drugih sirovina i proizvoda Crvenim morem i Sueckim kanalom. Iako se ova kretanja za sada nisu znatnije odrazila na svetske cene primarnih proizvoda, ni na inflaciju naših važnih trgovinskih partnera, a samim tim ni na cene proizvoda i usluga koje uvozimo, prema oceni Izvršnog odbora NBS, posebna opreznost po ovom osnovu je neophodna prilikom donošenja odluka monetarne politike.

„Dalja globalna fragmentacija može prouzrokovati znatne gubitke u svetskoj proizvodnji, uključujući i negativne efekte na naše glavne trgovinske partnere. U takvim uslovima, smanjuju se i očekivanja da bi vodeće centralne banke, američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka, mogle i pre sredine godine da započnu sa ublažavanjem monetarne politike“, istakli su u Narodnoj banci Srbije.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. aprila 2024. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...