inflacija i dalje koči glavnu odluku

Fed verovatno kasnije ove godine umanjuje kamatne stope

Svet

6.3.2024 18:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fed verovatno kasnije ove godine umanjuje kamatne stope Fed verovatno kasnije ove godine umanjuje kamatne stope
Predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je u sredu da napredak pada inflacije nije „osiguran“, ali da će centralna banka krajem... Fed verovatno kasnije ove godine umanjuje kamatne stope

Predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je u sredu da napredak pada inflacije nije „osiguran“, ali da će centralna banka krajem ove godine verovatno smanjiti ključnu kamatnu stopu.

„Ako se ekonomija razvija onako kako generalno očekujemo, verovatno ćemo u nekom trenutku ove godine početi popuštanja u monetarnoj politici“, rekao je Pauel Komitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma i dodao da su ekonomski izgledi neizvesni, a napredak ka ciljanoj inflaciji od dva odsto nije osiguran“, prenosi Anadolu Agency.

On je rekao da centralna banka treba da stekne veće poverenje u inflaciju, to jest njeno kretanje ka dva odsto, da bi počeli sa snižavanjem kamatnih stopa.

Restriktivni stav SAD po pitanju monetarne politike vrši pritisak na ekonomsku aktivnost i inflaciju, naglasio je on.

„Ostajemo posvećeni vraćanju inflacije na naš cilj od dva odsto i održavanju dugoročnih inflatornih očekivanja dobro usidrenim“, rekao je Pauel i dodao da je obnavljanje stabilnosti cena od suštinskog značaja.

Tagovi
FED SAD SVET

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...