Dominacija aktuelnog i bivšeg predsednika na predizborima u SAD

Bajden i Tramp pobednici „super utorka“

Svet

6.3.2024 10:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden i Tramp pobednici „super utorka“ Bajden i Tramp pobednici „super utorka“
Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i bivši predsednik Donald Tramp (Donald Trump) dobili su veliki broj glasova delegata u svojim dominantnim pobedama na... Bajden i Tramp pobednici „super utorka“

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i bivši predsednik Donald Tramp (Donald Trump) dobili su veliki broj glasova delegata u svojim dominantnim pobedama na izborima za nominacije demokrata i republikanaca za predstojeće predsedničke izbore u novembru.

Super utorak, odnosno istovremeno glasanje u 15 američkih država i na jednoj teritoriji, doneo je Trampu pobede u 13 država. Njegova stranačka protivkandidatkinja Niki Hejli (Nikki Haley) pobedila je samo u Vermontu, dok se rezultati iz Jute još čekaju, prenosi Financial Times.

Prema procenama dosadašnjih predizbora, u trci za predsedničke nominacije Tramp i Bajden ubedljivo vode, pa je njihov novi izborni duel sve izvesniji. Tramp je do sada sakupio 961 glas delegata, dok je Niki Hejli ostala na 86. Bajden je još ubedljiviji sa 1.501 glasom, dok je ostalima pripalo svega devet.

Za republikansku nominaciju potrebno je 1.215 glasova od 2.429 delegata, dok je za pobedu za demokratsku nominaciju neophodno da glasa 1.968 od 3.934 delegata, prenosi CNN. Izlazne ankete republikanskih predizbora pokazuju da je Tramp transformisao stranku.

Dok su pristizali rezultati glasanja u utorak, Bajden i Tramp okrenuli su se u izjavama jedan protiv drugog, nagoveštavajući kako će izgledati njihov okršaj na predsedničkim izborima u novembru, za koji se očekuje da će produbiti postojeće političke podele.

Bajden je reagovao na Trampove pobede tako što je odmah pokrenuo opšti izborni napad na bivšeg predsednika. „Današnji rezultati ostavljaju američkom narodu jasan izbor, da li ćemo nastaviti da se krećemo napred ili ćemo dozvoliti Trampu da nas povuče unazad u haos, podele i mrak koji su definisali njegov mandat“, rekao je Bajden.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...