Optužnica protiv bivšeg američkog predsednika

Tramp pred sudom u Njujorku

Svet

31.3.2023 08:39 Autor: Vladimir Jokanović 2

Tramp pred sudom u Njujorku Tramp pred sudom u Njujorku
Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) suočio se sa više od 30 tačaka optužnice velike porote na Menhetnu u vezi sa navodnom poslovnom... Tramp pred sudom u Njujorku

Bivši američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) suočio se sa više od 30 tačaka optužnice velike porote na Menhetnu u vezi sa navodnom poslovnom prevarom. To je prvi put u istoriji SAD da će aktuelni ili bivši predsednik biti krivično gonjen.

Velika porota na Menhetnu glasala je za podizanje optužnice protiv Trampa, a očekuje se da će se on u utorak pojaviti na sudu, prenosi CNN pozivajućis se na više izvora. Tramp je ocenio da je reč o „političkom progonu i mešanju u izbore na najvišem nivou u istoriji“.

Okružno tužilaštvo na Menhetnu istražuje Trampa u vezi sa njegovom navodnom ulogom u šemi takozvane tihe isplate novca i u prikrivanju, u koje je uključena porno glumica Stormi Danijels (Stormy Daniels) tokom predsedničke kampanje za izbore 2016. godine na kojima je Tramp pobedio.

Prema optužnici, Danijels je tada primila 130.000 dolara kako javnosti ne bi obznanila svoje tvrdnje o seksualnoj vezi koju je imala sa Trampom deceniju ranije. Tramp je okružnog tužioca Menhetna nazvao „sramotom“ i optužio ga da „obavlja prljav posao za Džoa Bajdena (predsednik SAD Joe Biden)“.

Odluka da se Trampu sudi, izazvaće šokove širom SAD, gurajući američki politički sistem u nepoznate vode, prenosi N1. Sudski postupak protiv Trampa uvodi predsedničku kampanju 2024. godine u novu fazu, u kojoj je on obećao da će nastaviti proces kandidature, uprkos tome što je suočen sa krivičnim optužbama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...