Situacija je jako loša, smatra “srpski vuk sa Wall Streeta”

Kako je Trampova odluka uticala na nastanak nove bankarske krize

AnalizaBankeEUIntervjuIzdvajamoSvet

26.3.2023 12:23 Autor: Marko Miladinović 19

Kako je Trampova odluka uticala na nastanak nove bankarske krize Kako je Trampova odluka uticala na nastanak nove bankarske krize
Bankrot američke Banke Silicijumske doline (SVB) i spasavanje švajcarskog bankarskog velikana Credit Suisse za sada su najvažniji zaključci najnovije svetske krize banaka. Američka ministarka... Kako je Trampova odluka uticala na nastanak nove bankarske krize

Bankrot američke Banke Silicijumske doline (SVB) i spasavanje švajcarskog bankarskog velikana Credit Suisse za sada su najvažniji zaključci najnovije svetske krize banaka. Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je da nema opasnosti od daljeg prelivanja efekata krize, dok su slična saopštenja došla i iz Evrope, uključujući Evropsku centralnu banku i Narodnu banku Srbije.

U međuvremenu, Federalne rezerve su nastavile da podižu kamatne stope (za 25 baznih poena) uprkos pojedinim spekulacijama da se ovog meseca neće odlučiti na takav potez, ili da će barem najaviti prestanak podizanja ključnih kamata ove godine. No, to se nije dogodilo i monetarna politika najveće ekonomije sveta naizgled je nastavila po starom.

Poznati broker i berzanski analitičar Vladimir Đukanović, koji je u domaćoj javnosti poznat kao “srpski vuk sa Wall Streeta”, komentariše za Biznis.rs uzroke i posledice bankarske krize koja već tri nedelje plaši čitav svet. On se ne slaže sa zajedničkom konstatacijom najvažnijih svetskih, pa i srpskih, nadležnih finansijskih institucija da se “situacija smirila i da je pod kontrolom”.

“Teško je očekivati da će baš izaći i reći da je situacija katastrofalna, kako ne bi izazvali paniku, ali reći da je sve u redu je čista laž. Stvarnost je takva da je situacija jako loša, a fundamentalni problem opet predstavlja regulativa, baš kao i 2008. godine”, konstatuje Đukanović.

Kako objašnjava naš sagovornik, tada je problem radikalno rešen u SAD, pa je slično rešenje preneseno kasnije i na Evropu, koja je ipak dosta sporije reagovala. Suština je bila u takozvanoj Frank-Dodd regulativi, koja je zahtevala da velike banke ubuduće moraju da prolaze mnogo rigoroznije stres-testove na redovnom nivou, kako bi se ispitivala njihova stabilnost i sposobnost reakcije na krize iz različitih scenarija.

Banke u Sjedinjenim Američkim Državama su od tada smatrane velikim ukoliko bi njihov kapital prevazilazio 50 milijardi dolara. Međutim, Donald Tramp (Donald Trump) je za vreme svog mandata na poziciji predsednika SAD promenio ključnu regulativu.

“Tramp je pristao na nagovore svojih prijatelja iz bankarskog sektora i povećao granicu za definisanje velikih banaka na čak 250 milijardi dolara, time značajno smanjujući broj banaka koje su u obavezi da prolaze kroz redovne stres-testove. Kada se pogleda SVB – imala je kapital od oko 209 milijardi dolara, a bila je veoma glasna da se promeni pomenuta regulativa 2017. godine. Sada je propala”, ističe Đukanović, i dodaje da ni najavljena pomoć američkog finistarstva finansija nije dobra, jer je selektivna i doneta “preko reda”, odnosno mimo zakona.

Kako će se sve to odraziti nadalje na čitav svet i da li ipak postoji mogućnost od negativnog domino efekta, iako nas zvaničnici uveravaju da je nema jer je “jako malo banaka bilo izloženo poslovanju sa SVB i ostalim kompromitovanim bankama”?

“Bankarski sektor je sada na globalnom nivou daleko uvezaniji nego što je ikada bio. Ako kleca SAD, sledeća je Evropa, pa ostatak sveta. Sasvim realan rizik ozbiljne američke bankarske krize je da ćemo narednih nekoliko godina svi živeti mnogo gore. I tu nema mesta priželjkivanjima ‘da Ameri ili Kinezi stradaju’, jer se slabljenje njihovih banaka i te kako oseća posledično u celom svetu”, zaključuje Vladimir Đukanović.

  • Mima

    26.3.2023 #1 Author

    Nedostajace mi skandali Credit Suisse. Moje sale na njihov racun sada gube na vrednosti…
    Šalu na stranu. Toliko se novca ubacivalo u sva tržišta za vreme korone, pa jos i minus kamata dok je za to vreme berza isla kao na anabola steroider.
    Svima je trebalo da bude jasno da ovo nemoze da se nastavi u nedogled i da ce doći do nekog kraša.
    Svaka loša stvar, pa i u ovom slucaju, nosi i nesto dobro sa sobom. Neseriozne banke ili preduzeća nestaće a njihovo mesto preuzeti seriozni igrači tj kompanije. Stim, zbog vece povezanosti ekonomija u svetu, trebalo bi idoći do bržeg oporavaka ekonomije.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    26.3.2023 #2 Author

    Odrszićr se ovo na globalnom nivou

    Odgovori

  • DANIJELA

    26.3.2023 #3 Author

    Kriza koja je pogodila ceo svet.

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #4 Author

    Pa naravno da je rizik

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #6 Author

    Pogodilo je apsolutno ceo svet

    Odgovori

  • Boba3

    26.3.2023 #7 Author

    Kao i uvek odluke pojedinaca odjeknu

    Odgovori

  • Ika

    26.3.2023 #8 Author

    sta reci

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    26.3.2023 #9 Author

    Kriza na svetskom nivou

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    26.3.2023 #10 Author

    Naravno, dzaba sve kad samo velike ribe diktiraju tržište.

    Odgovori

  • Svidrigajlo

    26.3.2023 #11 Author

    Banke su samo vrh sante leda, ogromni su problemi u USA…usled niskih stopa tokom više od 20 godina, velike potrošnje i ogromnog duga…Uskoro će FED da obrne ćurak i da krene da obara stope i da printa…jer ne znaju bolje…i to će ovaj put da skrši dolar kroz hiperinflaciju i gubitak statusa svetske rezervne valute… igranka tek počinje…

    Odgovori

  • MAJA

    26.3.2023 #12 Author

    Upravo tako, ali kriza je sansa za promenu

    Odgovori

  • BRANA19

    27.3.2023 #13 Author

    Kriza je svakako sve poremetila.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.3.2023 #14 Author

    Ovo je tek pocetak,svasta ce se tek izdesavati…

    Odgovori

  • mikie

    27.3.2023 #15 Author

    ma, stres testovi nisu nikad ni bili ništa spec… to on vrlo dobro zna.. naravno, bolje da ima ikakav stres test nego nikakav, ali kada naiđe strukturna kriza bez safe haven aseta osim keša, onda mogu hiljadu testova da urade i ne vredi…
    najbolje prolazi ko prvi ispaniči…

    Hedge fondovi imaju tu karakteristiku gde mogu da igraju igru u oba smera, i da skraćuju i da drže asete, dok najveće institucije to ne mogu baš tako lako… Balance sheetovi su obične naduvene vreće ničega

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    28.3.2023 #16 Author

    Ovo je samo početak pada i druge banke će slično ptici. Nagore, kao i uvek, će proći običan čovek od koga te velike banke zive

    Odgovori

  • Braca

    28.3.2023 #17 Author

    Mene više brinu gubitci koji dolaze kroz inflaciju.
    Pad vrednosti ušteđevina, penzija, platežne moći i druge vrednosti dobara. Ovo što se događa u Evropi. Pre svega mislim na talas štrajkova i destabilizaciju ukupne situacije. Biće toga mnogo, a ovo je tek početak.

    Odgovori

  • Argus

    28.3.2023 #18 Author

    Ok ali što demokrate nisu to promenili ksda su došli na vlast?
    Ili kao kod nas gde je Milošević i dalje kriv za sve?

    Odgovori

  • MIKA13

    2.4.2023 #19 Author

    Nema koga nije pogodilo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...