Svedočenje američke ministarke finansija u Senatu

Jelen: Ne razmatramo osiguranje svih depozita

BankeSvet

23.3.2023 10:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen: Ne razmatramo osiguranje svih depozita Jelen: Ne razmatramo osiguranje svih depozita
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) odbacila je mogućnost proširenja osiguranja depozita na štediše sa stanjem većim od 250.000 dolara u bliskoj budućnosti,... Jelen: Ne razmatramo osiguranje svih depozita

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) odbacila je mogućnost proširenja osiguranja depozita na štediše sa stanjem većim od 250.000 dolara u bliskoj budućnosti, što je podstaklo novu rasprodaju akcija manjih američkih banaka.

Govoreći na saslušanju u Senatu u sredu, Jelen je kazala da bi moglo da dođe do „razumnih diskusija“ o tome da li trenutni limit od 250.000 dolara za osigurane depozite treba da se ukine kao deo dugoročnih sistemskih reformi, prenosi Financial Times.

Jelen je navela da neosigurani depoziti veći od 250.000 dolara mogu biti zaštićeni samo ako se smatra da propala banka predstavlja sistemski rizik za finansijski sistem, kao što je ranije ovoga meseca bio slučaj sa bankom Silicijumske doline (SVB) i Signature bankom. Ona je istakla da će se odlučivati od slučaja do slučaja.

To je pokrenulo dalji pad vrednosti akcija banke First Rebublic za više od 15 odsto. Akcije ove banke izgubile su veći deo vrednosti od početka bankarske krize u SAD. Za odluku o osiguranju svih bankarskih depozita, prema rečima ministarke finansija SAD bilo bi potrebno odobrenje Kongresa.

KBW bankarski indeks, koji prati akcije 24 velike i srednje američke banke oslabio je u sredu za oko pet odsto posle svedočenja Jelen u Senatu. Pad indeksa opteretio je je širi indeks S&P 500, na kojem su banke činile sedam od 10 najlošije kotiranih kompanija.

Tagovi
BANKE SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...