Američka ministarka finansija sa bankarima

Jelen nagovestila dodatnu pomoć

BankeSvetVesti

21.3.2023 14:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen nagovestila dodatnu pomoć Jelen nagovestila dodatnu pomoć
Američki bankarski sistem se stabilizuje nakon snažnih akcija regultora, ali bi američka vlada mogla dodatno da podrži depozite u manjim bankama ako bude potrebno.... Jelen nagovestila dodatnu pomoć

Američki bankarski sistem se stabilizuje nakon snažnih akcija regultora, ali bi američka vlada mogla dodatno da podrži depozite u manjim bankama ako bude potrebno. To je deo poruke u obraćanju američke ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) bankarima u SAD u utorak.

U pripremljenim beleškama za sastanak Američkog udruženja banaka, u koje je imala uvid agencija Reuters, Jelen je navela da su koraci vlade preduzeti poslednjih dana da zaštite neosigurane depozite u dve propale banke i da kreiraju nove objekte za likvidnost Feda pokazali „odlučnu posvećenost preduzimanju nephodnih poteza za sigurnost deponenata i bankarskog sistema“.

Više od nedelju dana nakon što je Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) zatvorila banku Silicijumske doline (SVB) i banku Signature, Jelen je istakla da su „odlučne i snažne“ akcije ojačale poverenje javnosti u američki bankarski sistem.


„Koraci koje smo preduzeli nisu bili fokusirani na pomoć određenim bankama ili klasama banaka. Naša intervencija bila je neophodna da zaštitimo širi bankarski sistem SAD. A slične akcije mogle bi da budu opravdane ako manje institusije trpe depozite koji predstavljaju rizik od zaraze“ nelikvidnosti, ocenila je američka ministarka.

Ona je rekla da veruje da su akcije FDIC-a, Feda i Trezora smanjile rizik od daljih bankrota banaka koje bi nametnule gubitke Fondu za osiguranje depozita. Neke bankarske grupe pozvale su na privremene univerzalne garancije za sve depozite u američkim bankama, što zahteva odobrenje Kongresa.

Tagovi
BANKE SAD VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...