Američki predsednik umiruje građane

Bajden: Vaši depoziti su sigurni

BankeSvet

14.3.2023 10:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden: Vaši depoziti su sigurni Bajden: Vaši depoziti su sigurni
Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) pokušao je u ponedeljak da smanji nervozu tržišta i poreskih obveznika, rekavši da Amerikanci mogu da imaju „poverenje“... Bajden: Vaši depoziti su sigurni

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) pokušao je u ponedeljak da smanji nervozu tržišta i poreskih obveznika, rekavši da Amerikanci mogu da imaju „poverenje“ u bankarski sistem nakon bankrota banke SVB (Banka Silicijumske doline).

„Amerikanci mogu da imaju poverenje da je bankarski sistem bezbedan. Vaši depoziti će biti tu kada vam zatrebaju“, naveo je Bajden, prenosi USA Today. On je istakao da „nikakve gubitke“ od kolapsa neće snositi poreski obveznici, a novac će doći od naknada koje banke plaćaju Fondu za osiguranje depozita.

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), preuzela je prošle nedelje kontrolu nad imovinom SVB nakon što je toj banci nestalo gotovine. DDIC je takođe procenila da Signature Bank of New York predstavlja sistemski rizik i preuzeli je. Bajden je rekao da će menadžeri banaka biti otpušteni i da investitori neće biti zaštićeni.

Klijenti banaka, uključujući mala preduzeća koja treba da naprave platne spiskove, imali bi trenutni pristup svom novcu, obećao je američki predsednik. „Svaki Amerikanac treba da bude uveren da će njihovi depoziti biti tamo, ako i kada im budu potrebni“, rekao je Bajden.

Bajden je rekao da će zatražiti od Kongresa i bankarskih regulatora da dodatno ojačaju pravila za banke kako bi se smanjila verovatnoća da će se sličan bankrot ponoviti i da bi pomogli projektnim poslovima i malim preduzećima. „Nećemo stati na ovome. Učinićemo sve što je potrebno“, kazao je predsednik SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...