Dženet Jelen poručuje da nije na pomolu scenario iz 2008. Godine

Vlada SAD neće spasavati SVB banku, MMF pomno prati situaciju

BankeBerzaSvet

13.3.2023 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada SAD neće spasavati SVB banku, MMF pomno prati situaciju Vlada SAD neće spasavati SVB banku, MMF pomno prati situaciju
Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je da američka savezna vlada neće spasavati Banku Silicijumske doline (SVB) koja je bankrotirala u petak.... Vlada SAD neće spasavati SVB banku, MMF pomno prati situaciju

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je da američka savezna vlada neće spasavati Banku Silicijumske doline (SVB) koja je bankrotirala u petak.

Jelen je istakla i da se radi na tome da pomogne ulagačima koji su zabrinuti za svoj novac u ovoj banci, prenosi Beta.

Jelen je u intervjuu za CBS istakla da je ova situacija savim drugačija od finansijske krize iz 2008. godine, kada je savezna vlada spasavala banke, istakavši da „to nećemo ponovo uraditi”.

Američka ministarka finansija je pokušala da umiri javnost koja se pribojava da bi kolaps SVB mogao da proizvede domino efekat i prelije se na druge banke u SAD.

„Američki bankarski sistem je zaista bezbedan, otporan i ima dosta kapitala“, rekla je Jelen.

Prema njenom mišljenju, kolaps SVB nije prouzrokovan problemima u tehnološkom sektoru, već time što su Federalne rezerve podigle kamatne stope, što je uzrokovalo da imovina SVB, kao što su obveznice, izgube svoju tržišnu vrednost.

SVB je počela da klizi prema nesolventnosti kada su njeni klijenti, uglavnom tehnološke kompanije kojima je bila potrebna gotovina, počeli da povlače svoja sredstva iz banke. SVB je zbog toga bila prinuđena da prodaje obveznice da bi pokrila gubitke, što je na kraju dovelo do najvećeg kraha američke banke od finansijske krize iz 2008. godine.

U međuvremenu, Međunarodni monetarni fond saopštio je da prati potencijalne implikacije po finansijsku stabilnost usled kolapsa SVB banke, uz napomenu da Vašington preduzima odgovarajuće regulatorne korake.

„Pažljivo pratimo razvoj događaja i potencijalne implikacije po finansijsku stabilnost i imamo puno poverenje da kreatori politike u SAD preduzimaju odgovarajuće korake za rešavanje situacije“, naveo je portparol MMF-a u saopštenju dostavljenom agenciji Reuters, prenosi Mina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...