Cene akcija snižene i na evropskim berzama

Pritisak u bankarskom sektoru uzrokovao pad Dow Jones i S&P 500 indeksa

BerzaSvet

14.3.2023 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pritisak u bankarskom sektoru uzrokovao pad Dow Jones i S&P 500 indeksa Pritisak u bankarskom sektoru uzrokovao pad Dow Jones i S&P 500 indeksa
Wall Street beleži pad Dow Jones i S&P 500 indeksa koji je prouzrokovao pritisak na bankarski sektor. S druge strane, određeni sektori su zabeležili... Pritisak u bankarskom sektoru uzrokovao pad Dow Jones i S&P 500 indeksa

Wall Street beleži pad Dow Jones i S&P 500 indeksa koji je prouzrokovao pritisak na bankarski sektor. S druge strane, određeni sektori su zabeležili rast jer se očekuje da će zbog kolapsa SVB banke Fed usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones je pao 0,28 odsto, na 31.819 bodova, a S&P 500 0,15 odsto, na 3.855 bodova. Nasdaq indeks je porastao 0,45 odsto, na 11.188 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Nakon oštrog pada tržišta krajem prošle nedelje, u ponedeljak su ulagače donekle ohrabrile mere koje je američka centralna banka najavila nakon bankrota banaka SVB i Signature Bank, kako bi stabilizovala bankarski sistem.

Fed je najavio da će klijenti SVB-a u ponedeljak moći da podignu svoje depozite, a pokrenuo je i novi program kratkoročnog finansiranja koji bi trebalo da pomogne bankama ukoliko se nađu u finansijskim problemima.

Na taj način Fed nastoji da vrati poverenje ulagača i građana u bankarski sistem, jer je kolaps SVB-a, najveći bankrot jedne američke banke od finansijske krize 2008. godine, narušio poverenje u sistem.

Ipak, mere centralne banke nisu sasvim umirile ulagače, pa je S&P indeks bankarskog sektora zabeležio pad od sedam odsto.

Pre kolapsa SVB-a, bankarski sektor je bio pod pritiskom jer su se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamata Feda dovesti do recesije, a time i gubitaka banaka na kreditima.

Zbog toga su se ponovo javile špekulacije da će Fed usporiti tempo povećanja kamata.

Ipak, nakon propasti SVB-a, mnogi smatraju da će kamate biti povećane 0,25 procentnih bodova, a neki navode da Fed ovog meseca uopšte neće podići kamate.

Na evropskim berzama cene akcija su u ponedeljak oštro pale. Londonski FTSE indeks niži je 2,58 odsto, na nivou od 7.548 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,04 odsto, na nivo od 14.959 bodova, a pariski CAC 2,9 odsto, na 7.011 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...