Neizvesnost u bankarskom sektoru SAD

Pada vrednost akcija regionalnih i srednjih američkih banaka

BankeNovacSvet

14.3.2023 08:52 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pada vrednost akcija regionalnih i srednjih američkih banaka Pada vrednost akcija regionalnih i srednjih američkih banaka
Akcije regionalnih i srednjih banaka u SAD naglo su pale nakon što banka SVB Financial (Banka Silicijumske doline) nije uspela da pronađe kupca usled... Pada vrednost akcija regionalnih i srednjih američkih banaka

Akcije regionalnih i srednjih banaka u SAD naglo su pale nakon što banka SVB Financial (Banka Silicijumske doline) nije uspela da pronađe kupca usled brzog odliva gotovine klijenata, zbog čega su je regulatori zatvorili.

Akcije banke First Republic oslabile su za skoro 15 odsto, dok su akcije PacWest Bancorp izgubile više od 35 odsto vrednosti. Signture Bank, koja ima veliku izloženost kriptovalutama pala je za oko 23 procenta, prenosi eKapija, pozivajući se na CNBC.

Dok je situacija u kojoj se našla SVB Financial jedinstvena zbog njene baze finansiranja koja je oslonjena na tehnološke startapove, druge banke sa velikim potrfeljom obveznica mogle bi da se suoče sa sličnim problemima, ako bi bile prinuđene da prodaju obveznice pre dospeća, kako bi prikupile sredstva.

Prodaja obveznica moogla bi da izazove gubitke poput onoga sa kojim se suočila SVB. Analitičari sa Wall Streeta ocenjuju da je ipak malo verovatno da će se problemi SVB proširiti na bankarski sektor. Akcije velikih banaka zabeležile su manji pad ili su porasle.

Bez obzira na to, desetine klijenata okupilo se u redu ispred banke First Republic u južnoj Kaliforniji u nameri da povuče svoj novac posle kolapsa SVB. Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) navela je da vlada neće pomagati SVB koja je bankrotirala, ali da radi na tome da pomogne njenim klijentima.

Federalna korporacija za osiguranje garantuje depozite do 250.000 dolara, ali su mnogi korisnici SVB imali više od tog iznosa na svojim računima. Jelen je pokušala da uveri Amerikance da neće doći do domino efekta nakon bankrota SVB, navodeći da je bankarski sistem u SAD bezbedan, dobro kapitalizovan i izdržljiv.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...