Posledice kolapsa berze kripto valuta

Silvergate banka najavila dobrovoljnu likvidaciju imovine

BankeNovacSvet

9.3.2023 17:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

Silvergate banka najavila dobrovoljnu likvidaciju imovine Silvergate banka najavila dobrovoljnu likvidaciju imovine
Investiciona banka Silvergate Capital planira da se povuče i „dobrovoljno likvidira“ svoju imovinu, kao i da vrati sve depozite, nakon što je kolaps na... Silvergate banka najavila dobrovoljnu likvidaciju imovine

Investiciona banka Silvergate Capital planira da se povuče i „dobrovoljno likvidira“ svoju imovinu, kao i da vrati sve depozite, nakon što je kolaps na tržištu kriptovaluta doveo do toga da su milijarde dolara depozita napustile banku u poslednjih nekoliko meseci. Vrednost akcija „kripto-frendli“ Silvergate banke skoro se prepolovila u poslednjih šest meseci.

„U svetlu nedavnih industrijskih i regulatornih dešavanja, Silvergate veruje da je uredno zatvaranje poslovanja banke i njena dobrovoljna likvidacija najbolji put napred“, navedeno je u podnesku kalifornijske banke. „Plan prestanka rada i likvidacije banke uključuje potpunu otplatu svih depozita“, saopštila je banka, prenosi Yahoo Finance. Banka razmatra kako da najbolje reši potraživanja i sačuva preostalu vrednost svoje imovine.

Akcije Silvergate banke oslabile su za više od 42 odsto posle izveštaja o likvidaciji. Nakon kolapsa kripto berze FTX krajem prošle godine Silvergate zabeležio je gubitak od skoro milijardu dolara i smanjenje ukupnih depozita sa 11,9 na 3,8 milijardi dolara tokom četvrtog kvartala.


Pre nedelju dana kompanija je objavila obaveštenje da će odložiti podnošenje svog godišnjeg izveštaja, navodeći poslovne i regulatorne izazove, zbog kojih razmatra svoju sposobnost da nastavi da posluje. Pozivajući se na neimenovani izvor, Bloomberg je javio da je Fed odobrio Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita da započne pregovore sa Silvergate bank.

Silvergate banka angažovala je agencije za finansijsko i pravno savetovanje, kao i Strategic Risk Associates za pružanje pomoći u upravljanju projektima tranzicije. Silvergate banka počela je da servisira kripto klijente 2014. godine. Banka je davala bankarski pristup sve većem broju startap kompanija, gde su kripto deponenti koji rade 24 sata dnevno mogli da vrše transfere u američkim dolarima i podižu zajmove izvan tradicionalnih bankarskih sati.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.