Bankman Frid spreman da se suoči s optužbama

Vlasnik propale FTX platforme pristao da bude izručen SAD

Hi-techSvetVesti

20.12.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlasnik propale FTX platforme pristao da bude izručen SAD Vlasnik propale FTX platforme pristao da bude izručen SAD
Vlasnik propale kripto berze Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) na saslušanju održanom početkom nedelje pristao je da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama kako bi... Vlasnik propale FTX platforme pristao da bude izručen SAD

Vlasnik propale kripto berze Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) na saslušanju održanom početkom nedelje pristao je da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio sa optužbama za prevaru, izjavili su u ponedeljak njegovi advokati, samo nekoliko sati nakon što je jedan od njih saopštio sudiji na Bahamima da kripto milijarder nije spreman za odlazak u SAD.

Nakon saslušanja, Bankman Frid je vraćen u pritvor.

Podsećamo, osnivač propale platforme za trgovinu kriptovaluta FTX uhapšen je 12. decembra na Bahamima zbog “finansijskih prekršaja” za koje ga tereti tužilaštvo SAD. Prošlog meseca FTX je podneo zahtev za stečaj u SAD, zbog čega su novčana sredstva mnogih korisnika ostala zarobljena na ovoj kripto platformi.

Američki savezni tužioci u utorak su naveli da je Sam Bankman-Frid počinio prevaru i prekršio zakone o finansiranju političke kampanje, a osnivač FTX-a se suočava i sa nizom drugih optužbi američkih zakonodavaca, piše Blic, pozivajući se na Reuters.

U optužnici, tužioci su naveli da je Bankman Frid učestvovao u šemi za prevaru klijenata FTX platforme tako što je prisvajao njihove depozite i koristio ih za isplatu troškova i dugovanja, kao i za investiranje u ime Alameda Research, fonda koji je takođe u njegovom vlasništvu.

Iz tužilaštva navode i da je prevario zajmodavce u fondu Alameda tako što im je davao lažne i obmanjujuće informacije o stanju hedž fonda i pokušao da prikrije podatke o novcu koji je zaradio vršeći prevaru.

On se tereti za zaveru i prevaru SAD, elektronsku prevaru, prevaru u vezi sa hartijama od vrednosti i pranje novca.

Početkom decembra Sem Bankman Frid se prvi put pojavio u javnosti otkako je ta berza doživela krah. On je insistirao na tome da “nikada nije pokušao da prevari ljude” i nekoliko puta je ponovio da nije znao kolika je šteta koju je napravio.

Na konferenciji koju je organizovao američki The New York Times, Bankman Frid je okrivio „ogromne propuste menadžmenta“ i „neuredno računovodstvo“ za kolaps njegove kompanije vredne 32 milijarde dolara.

Govoreći putem video-linka sa Bahama, gde je bilo sedište i njegove kripto menjačnice, SBF je rekao da nije „svesno mešetario“, kao i da „nije znao šta se sve dešava“ u kompaniji. Ipak, preuzeo je odgovornost za kolaps kripto berze, rekavši da je on, kao generalni direktor, pogrešio.

  • MAJALG

    25.12.2022 #1 Author

    Ogromna pronevera alj verujem da ukoliko uplati bar deo tog novca da ce biti oslobodjen a on ce i dalje uzivati u svom svom bogatstvu koje ce i dalje biti enormno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...