Bahami će isporučiti bivšeg kripto milijardera Sjedinjenim Američkim Državama

Uhapšen Sem Bankman Frid

Hi-techSvetVesti

13.12.2022 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uhapšen Sem Bankman Frid Uhapšen Sem Bankman Frid
Vlada Bahama saopštila je da je Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) uhapšen početkom nedelje, nakon što je tužilaštvo Sjedinjenih Američkih Država protiv njega podnelo... Uhapšen Sem Bankman Frid

Vlada Bahama saopštila je da je Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) uhapšen početkom nedelje, nakon što je tužilaštvo Sjedinjenih Američkih Država protiv njega podnelo krivične prijave.  

“Hapšenje S. B. F. ispratilo je formalno obaveštenje iz SAD, gde je tužilaštvo podnelo krivične prijave protiv njega, a verovatno će biti podnet zahtev i za njegovu ekstradiciju”, navodi se u saopštenju Vlade Bahama.

Bankman Frid će pred Kongresom svedočiti u vezi sa padom kripto berze FTX, koja je bila jedna od najmoćnijih firmi u kripto industriji sve do prošlog meseca kada je implodirala, nakon što je na računima otkriven nedostatak od osam milijardi dolara, piše The New York Times.      

Federalni sud južnog distrikta Njujorka potvrdio je da je protiv Bankmana Frida podneta prijava i naveo je optužnica će biti otpečaćena u utorak. Odvojeno, Komisija za hartije od vrednosti je u saopštenju navela da je odobrila optužbe “u vezi sa kršenjem zakona o hartijama od vrednosti od strane gospodina Bankmana Frida“.

Krivične prijave protov vlasnika FTX-a uključuju elektronsku prevaru, zaveru za elektronsku prevaru, prevaru u vezi sa hartijama od vrednosti, zaveru u vezi sa tom prevarom i pranje novca, rekla je osoba upućena u situaciju.  

Bahamske vlasti su privele Bankman Frida, koji je bio jedina osoba protiv koje je podneta optužnica, navode izvori. Uhapšen je nešto posle 18 časova u svom apartmanu u odmaralištu Albani na Bahamima, navodi se u saopštenju bahamske policije.

Termin kada bi Bankman Frid mogao biti deportovan u SAD nije još poznat. Iako Bahami imaju sporazum o ekstradiciji sa SAD, proces može potrajati nedeljama, a ponekad i mnogo duže od toga, u slučaju da ga optuženi ospori.

Bankman Frid je brzo dobio status negativca u kripto industriji. Stotine hiljada klijenata imaju sredstva zarobljena na FTX platformi, a izgledi da će ih uskoro dobiti natrag su mali.

Na nedavnom samitu DealBook, događaju koji je organizovao NewYork Times, on je okrivio “ogromne propuste menadžmenta” i neuredno računovodstvo za propast svoje kompanije, insistirajući da „nikada nije pokušao da počini prevaru“ ili svesno iskoristi sredstva FTX klijenata za druga ulaganja.

Kada je FTX podneo zahtev za bankrot, Bankman Frid je podneo ostavku na mesto glavnog izvršnog direktora. Zamenio ga je Džon Rej (John Ray), stručnjak za korporativno poslovanje koji je nadgledao slučaj kompanije za trgovinu energijom Enron nakon računovodstvenog skandala 2001. godine.

  • Anna

    13.12.2022 #1 Author

    Još jedan razlog zašto kripto valuta neće zaživeti još neko vreme bar u širokim masama.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...