Istraživanje portala Biznis.rs: tržište kriptovaluta (1)

U slučaju bankrota kripto berze u Srbiji, korisnici ne bi mogli da računaju na podršku države

BankeBerzaIzdvajamoNovacPoslovanjeSrbija

19.11.2022 08:01 Autor: Marko Andrejić 12

U slučaju bankrota kripto berze u Srbiji, korisnici ne bi mogli da računaju na podršku države U slučaju bankrota kripto berze u Srbiji, korisnici ne bi mogli da računaju na podršku države
Jedna od najvećih kripto berzi na svetu FTX podnela je prošlog petka zahtev za bankrot, posle iznenađujuće brzog kolapsa, a njen izvršni direktor Sem Benkmen-Frid (Sam... U slučaju bankrota kripto berze u Srbiji, korisnici ne bi mogli da računaju na podršku države

Jedna od najvećih kripto berzi na svetu FTX podnela je prošlog petka zahtev za bankrot, posle iznenađujuće brzog kolapsa, a njen izvršni direktor Sem Benkmen-Frid (Sam Bankman-Fried), podneo je ostavku. Platforma se našla u jeku skandala kada je u javnost izašla tvrdnja da je njen prvi čovek navodno preneo 10 milijardi dolara sredstava klijenata sa FTX-a u svoju trgovačku kompaniju Alameda Research. Kompanija je bankrotirala jer joj fali osam milijardi dolara da isplati poverioce koji žele da prodaju kripto token ove berze FTT.

Zahtev o bankrotu uključuje FTX Trading, FTX US, Alameda Research i oko 130 drugih kompanija koje su bile u vlasništvu FTX grupe, navodi se u saopštenju za javnost. U zahtevu je FTX Trading naveo da raspolaže imovinom od 10 milijardi do 50 milijardi dolara, i da ima više od 100.000 klijenata.

Kolaps ove kripto berze šokirao je investitore, a mnogi misle da bi mogao da ima efekat sličan kolapsu banke Lehman Brothers 2008. godine koji je izazvao globalnu finansijsku krizu.

Kompanija se veoma brzo našla u teškoj situaciji, pošto je cena njenog FTT tokena pala, a mnogi korisnici povukli svoje kriptovalute. Posle izveštaja da se FTX suočava sa krizom likvidnosti, izvršni direktor rivalske kripto berze Binance Čangpeng Žao (Changpeng Zhao) prihvatio je da spase FTX preuzimanjem kompanije, ali je odustao od te namere samo dan kasnije, pošto nije postignut dogovor.

„Čista krađa“

Američki Kongres već istražuje okolnosti pod kojima se dogodio kolaps platforme FTX, a ovaj događaj uzdrmao je kompletnu kripto industriju, pa i šire finansijske krugove.

Iako Srbija i dalje nema razvijeno kripto tržište, odraziće se i na trgovce kriptovalutama u našoj zemlji.

“Razočaran sam onim što je rukovodstvo FTX-a uradilo. U pitanju je čista krađa, ne postoji bolja reč da se opiše ono što se desilo”, ocenjuje Aleksandar Matanović, vlasnik kripto menjačnice ECD.

Kretanje cene bitcoina u poslednjih sedam dana / Izvor: CoinMarketCap

U razgovoru za Biznis.rs on kaže da se ovaj događaj već odrazio negativno na cene kriptovaluta.

“Ugroženo je poslovanje kompanija koje su imale sredstva na FTX-u, a kod dela korisnika je poljuljano poverenje u celu kripto industriju. Tek kada vidimo koga će još FTX povući sa sobom u narednom periodu moći ćemo da bolje procenimo celokupni uticaj na tržište. Bez sumnje, ovo je jedna od najvećih, ako ne i najveća prevara otkad kriptovalute postoje i posledice će se osećati mesecima, u najboljem slučaju”, smatra Matanović.

Kada je reč o srpskom tržištu kriptovaluta, Zakon o digitalnoj imovini je donet pre dve godine i počeo je da se primenjuje sredinom 2021. Iako nijedna kripto menjačnica još nije dobila licencu od Narodne banke Srbije, zakon omogućava firmama da dobiju privremenu dozvolu za rad dok se definitivno ne utvrdi da li će im biti dodeljena licenca.

“Kripto tržište u Srbiji regulisano je Zakonom o digitalnoj imovini iz 2020. godine čija je primena počela sredinom 2021. Ipak, kao što ste primetili, još nijedna licenca nije izdata. ECD je konkretno u proceduri od juna 2021. godine”, podseća naš sagovornik.

Ova kripto menjačnica je jedino privredno društvo koje pruža usluge povezane sa virtuelnim valutama u skladu sa prelaznim režimom.

Foto: Unsplash.com

Propisi u Srbiji umanjuju rizike, ali se oni ne mogu predvideti

Narodna banka Srbije ističe da kripto-menjačnice ne mogu da drže novčana sredstva svojih korisnika, to jest mogu primati novac isključivo radi izvršenja konkretne transakcije.

Takođe, dužne su da za svakog korisnika otvore račun u banci koji je odvojen od novčanog računa organizatora te platforme i koji ne može biti predmet prinudne naplate i izvršenja koje se sprovodi nad njim.

Iz centralne banke navode i da je Zakonom o digitalnoj imovini propisana obaveza pružaoca usluga da vodi evidenciju o novčanim sredstvima i virtuelnim valutama korisnika koje drži, pa je tako Srbija u većoj meri obezbedila umanjenje rizika od gubitka novčanih sredstava i druge imovine korisnika, ali – „ti rizici se ipak ne mogu predvideti, niti eliminisati, na šta Narodna banka Srbije kontinuirano upozorava“.

Ako bi neka kripto berza u Srbiji bankrotirala, njeni korisnici ne bi mogli da se oslone na podršku države, kao što je slučaj sa depozitima u bankama.

Još rano za priču o rezultatima tranzicije Ethereuma

“Rano je još govoriti o rezultatima tranzicije Ethereuma. Prošla su tek dva meseca, što svakako nije dovoljno. Pored toga, u godini kao što je ova, čak i neke baš dobre stvari koje se urade teško donesu kratkoročne rezultate”, ocenjuje Matanović.

Zakonom o digitalnoj imovini izričito je propisano da Republika Srbija, Narodna banka Srbije, Komisija za hartije od vrednosti i drugi nadležni organi i organi javne vlasti „ne garantuju za vrednost digitalne imovine i ne snose odgovornost za bilo koju eventualnu štetu i gubitke koje korisnici i drugi imaoci digitalne imovine i/ili pružaoci usluga povezanih s digitalnom imovinom i/ili treća lica pretrpe u vezi sa obavljanjem transakcija s digitalnom imovinom“.

U slučaju stečaja određenog pružaoca usluga povezanih sa digitalnom imovinom, u Srbiji se primenjuju redovna pravila stečajnog postupka, a korisnici imaju status poverilaca u tom postupku i tako se i namiruju.

„Treba imati u vidu da nivo zaštite korisnika digitalne imovine ni u jednoj državi u kojoj je dozvoljeno korišćenje virtuelnih valuta nije na nivou zaštite korisnika finansijskih usluga, niti su transakcije digitalnom imovinom obuhvaćene sistemom kakav je sistem osiguranja depozita, kojim bi se obezbedila zaštita novčanih sredstava i druge imovine korisnika digitalne imovine u slučaju stečaja ili likvidacije pružaoca usluga povezanih s digitalnom imovinom“, rekli su nedavno iz centralne banke.

Kriptovalute sve prihvaćenije, ali je makroekonomska situacija loša

Na pitanje kakva su njegova očekivanja od kripto tržišta u narednom periodu, Aleksandar Matanović kaže da ne očekuje ništa spektakularno.

“Makroekonomska situacija je i dalje dosta loša, a sve što se dešavalo ove godine, sa Lunom, Celzijusom, pa sad i FTX-om, svakako samo dodatno pogoršava stvari i povećava strah i neizvesnost. Investitori su generalno cele ove godine vrlo rezervisani (ne samo na kripto tržištu) i ne vidim da će se to promeniti u narednim mesecima. Stepen prihvaćenosti kriptovaluta se konstantno povećava, s tim da se u ovim okolnostima on povećava sporijim tempom nego inače, i tako će ostati verovatno još neko vreme. Dugoročno sam nepopravljivi optimista”, zaključuje Matanović.

Sutra: Korisna tehnologija čiju reputaciju su urušili prevaranti

 • VOJKAN

  19.11.2022 #1 Author

  Država zavisi od kriptovalute, zanimljivo

  Odgovori

  • Lelica

   19.11.2022 #2 Author

   Ovo mi uopste nema logike. Prvi put cujem za ovo.

   Odgovori

 • CUPKA

  19.11.2022 #3 Author

  Smatram da je Martinovic u pravu, cista kradja.

  Odgovori

 • CUPKA

  19.11.2022 #4 Author

  Od kad drzava zavisi od kriptovalute ?

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.11.2022 #5 Author

  Iznenadjena sam ovim podacima…

  Odgovori

 • IVAN

  19.11.2022 #6 Author

  Nesto i neverujem mnogo u te priče.

  Odgovori

 • TATJANA

  19.11.2022 #7 Author

  Na to je sve ukazivalo od samog pocetka

  Odgovori

 • VERA

  19.11.2022 #8 Author

  Stepen prihvaćenosti kriptovaluta se konstantno povećava.

  Odgovori

 • ZVE84

  20.11.2022 #9 Author

  Što se toga tiče nikada nisu ni mogli da računaju na podršku države

  Odgovori

 • MARA

  20.11.2022 #10 Author

  Nešto mi se cini da je sve to planski izvedeno..

  Odgovori

 • Tina

  20.11.2022 #11 Author

  Interesantno. Pitanje je da li je sve tako

  Odgovori

 • MARE

  15.1.2023 #12 Author

  Kako li klasican Srbin dozivljava i razume kriptovalutu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...