ISTRAŽIVANJE PORTALA BIZNIS.RS: TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA (2)

Korisna tehnologija čiju reputaciju su urušili prevaranti

AnalizaBerzaHi-techIzdvajamoSvet

20.11.2022 08:01 Autor: Marko Miladinović 14

Korisna tehnologija čiju reputaciju su urušili prevaranti Korisna tehnologija čiju reputaciju su urušili prevaranti
Ova godina nije bila ni najmanje naklonjena globalnom kripto tržištu, za razliku od vrtoglavog uspona, a mnogi bi rekli i “pumpanja balona”, koje je... Korisna tehnologija čiju reputaciju su urušili prevaranti

Ova godina nije bila ni najmanje naklonjena globalnom kripto tržištu, za razliku od vrtoglavog uspona, a mnogi bi rekli i “pumpanja balona”, koje je doživelo godinu dana ranije. Slom treće po veličini berze kripto imovine FTX, koji se pred budnim pogledima svetskih medija odvijao tokom prošle nedelje, desio se kao kulminacija besomučnog špekulisanja investitora u rizični kapital.

U roku od jednog dana sa globalnog tržišta kriptovaluta izbrisano je 132 milijarde dolara, a posmatrano od novembra 2021. godine ono se smanjilo za neverovatnih 2.100 milijardi američkih dolara.     

Arvin Kamberi, potpredsednik Bitcoin Asocijacije Srbije i stručnjak za digitalnu imovinu u Diplo fondaciji, u razgovoru za Biznis.rs ističe da se ovim zbivanjima definitivno gubi pozitivna reputacija kriptovaluta kao mogućnosti za bezbedno i decentralizovano upravljanje finansijskim transakcijama.

“Menja se perspektiva da je u pitanju inovativna tehnologija koja može da promeni shvatanje preduzetništva, odnosno njegovo modernizovanje”, smatra Kamberi.

Prema rečima našeg sagovornika, važno je uočiti da postoje suštinski samo dve vrste kriptovaluta – bitcoin i praktično sve ostale, koje su uglavnom zasnovane na ideji i tehnologiji ethereuma, zamišljene da funkcionišu, uprošćeno rečeno, poput nekog decentralizovanog svetskog računara.

“U poslednjoj deceniji američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) proveravala je više desetina lansiranja novih digitalnih valuta (ICO – Initial Coin Offering). SEC se najozbiljnije bavio time na svetu i indikativno je da je sve ostale kriptovalute, osim bitcoina, nazvao hartijama od vrednosti. S druge strane, bitcoin kao “sound money” – koji je pravi novac, konačne količine, ne zavisi od kreditiranja i ne potpada pod definiciju hartija od vrednosti, što ga čini jedinom istinskom digitalnom valutom”, pojašnjava Kamberi.

Rekordna vrednost tržišta kriptovaluta 3.048 milijardi dolara na datum 10.11.2021.
Aktuelna vrednost tržišta kriptovaluta 837 milijardi dolara na datum 14.11.2022.
Izvor: Statista

Hartije od vrednosti (securities) pokrivaju široki opseg finansijskih derivata i lako mogu da postanu predmet špekulacija, posebno ukoliko je tržište široko i neregulisano. Ta obećanja o brzom i velikom profitu začas su omađijala kako velike tako i male ulagače na celoj planeti, uključujući i našu zemlju.

Revolucija i njene posledice

Blokčejn tehnologija na kojoj su zasnovane sve kriptovalute, predstavljana kao revolucionarni proboj, u stvari postoji u opticaju još od 1993. godine. Distribuirane i kriptografske baze podataka nisu nove. Međutim, bitcoin je doneo jednu novinu.

“Bitcoin je svojom pojavom rešio takozvani ‘double spending’, odnosno problem dvostrukog knjigovodstva. Drugim rečima, da korisnik ne može da potroši ono što nema u rukama, a da se transakcija potvrdi istog trenutka kada se izvrši. A onda je na talasu tog otkrića poslednjih godina kreirano toliko mnogo piramidalnih i drugih prevarantskih šema da se one ne mogu prebrojati”, napominje Kamberi.

Rekordna vrednost bitcoina68.790 dolara na datum 10.11.2021.
Aktuelna vrednost bitcoina16.690 dolara na datum 20.11.2022.
Izvor: Money.com

U kratkom vremenskom periodu najviše su po vrednosti porasle menjačnice-berze kriptovaluta, kao što su FTX ili Binance. Njihov poslovni model je da ostvaruju profit kao operateri transakcija, ali je FTX između ostalog reklamirao čuvanje tuđih sredstava, a kasnije, ispostavilo se, ta tuđa sredstva ulagao dalje bez ičijeg odobrenja i sa negativnim rezultatima.

U ovom trenutku FTX duguje oko osam milijardi dolara svojim nekadašnjim korisnicima, a ekspert koji je doveden da revidira i pokuša da spase poslovanje bankrotirane firme Džon Rej Treći (John Ray III), poznat po reviziji finansijskih rezultata bankrotiranog energetskog giganta Enrona, kaže da nikada nije video “tako neodgovorno korporativno ponašanje i potpuno odsustvo finansijske kontrole”, preneo je Guardian.

Čitav skandal oko berze FTX može dosta da uzdrma američku političku scenu. Naime, njen osnivač i direktor Sem Bankman-Frid (Sam Bankman-Fried) je duboko povezan sa aktuelnim establišmentom – njegova majka je vodila kampanju za Bajdena (Joe Biden), dok mu je otac jedan od najpoznatijih advokata u SAD za usklađivanje kompanijskog poslovanja sa propisima (compliance). Pored toga, sada se utvrđuje u kojoj meri je direktor SEC-a Gari Gensler (Gary Gensler) povezan sa fondom Alameda, „sestrinskom“ firmom FTX-a.

“Veoma je čudna ta ‘koincidencija’, pogotovu ako se uzme u obzir da je Bankman-Frid bio drugi najveći donator Demokratske stranke. Zbog svega toga više je nego izvesno da će ovaj slučaj da se razvlači narednih nekoliko meseci do dve godine u Kongresu, sada kada su republikanci povratili većinu u Donjem domu – odnosno do sledećih predsedničkih izbora”, objašnjava Arvin Kamberi za Biznis.rs.

Sve što se desilo ostavlja gorak ukus da će se promeniti način na koji ljudi doživljavaju kripto-industriju, iako među njenim učesnicima ima pojedinaca koji žele da naprave pozitivne promene.

“Kratkoročno i srednjoročno očekujem najveći pritisak na američku administraciju da konačno sprovede neku vrstu regulacije na kripto tržištu preko SEC-a, što će verovatno biti obelodanjeno na nekom od sledećih samita zemalja G7 i G20. Pitanje je i kako će reagovati Banka za međunarodna poravnanja i Odbor za finansijsku stabilnost G20”, kaže Kamberi, uveren da će ta regulacija podrazumevati reviziju institucija koje se bave menjanjem I kupoprodajom kriptovaluta.

A što se dugoročnog uticaja tiče, kada se stvari malo slegnu i regulativa konačno uspostavi, u godinama pred nama na tržištu će ostati oni koji fer posluju, uz utisak da će se zbog svih loših stvari i svog potrošenog novca usput izgubiti mnogo godina.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja o tržištu kriptovaluta: U slučaju bankrota kripto berze u Srbiji, korisnici ne bi mogli da računaju na podršku države

  • LJUBIŠA

    20.11.2022 #1 Author

    Nikada mi ovo nije bilo jasno
    kako funkcioniše…🤔

    Odgovori

  • ZVE84

    20.11.2022 #3 Author

    Urušili su je svetski biznismeni

    Odgovori

  • MARKO7

    20.11.2022 #4 Author

    Pa od takvih stvari je uvek prevara

    Odgovori

  • kaćica

    20.11.2022 #5 Author

    Nista ja u ovo ne verujem.

    Odgovori

  • Anna

    20.11.2022 #6 Author

    Slažem se sa gospodinom Arvinom. Izuzetan je stručnjak.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    20.11.2022 #7 Author

    Ovo je vec na svetskom nivou….

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    20.11.2022 #8 Author

    Urušili su je oni kojima je to samo bila usputna stanica do viših ciljeva.

    Odgovori

  • VILENJAK

    20.11.2022 #9 Author

    Zna se ko to sve kontroliše…

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.11.2022 #11 Author

    Sto samo govori da ne postoji sigurnost ni u sta…

    Odgovori

  • Boba3

    20.11.2022 #12 Author

    A opet je sve virtuelno,tako da mogu da izbrisu, i napisu sta god zele

    Odgovori

    • Marko

      21.11.2022 #13 Author

      Bobi je potrebna edukacija o blokčejnu. Ne može da se izbriše, niti da se napiše štagod žele. Bar ne u Bitcoinu i Ethereumu, a i mnogim drugima među kojima je najbitniji Monero.

      Odgovori

  • Marko

    21.11.2022 #14 Author

    Jasno je sa kojim zadatkom je gospodin Arvin postavljen, a to je da lobira za regulativu. Međutim, kriptu nije potrebna regulativa da bi funckionisao, i koliko god se establišment trudio da kontroliše stvari na tom polju, nikad neće uspeti da ga kontrolišu 100% (kao što recimo skoro 100% kontrolišu kretanje kapitala u tradiocionalnim finansijama). Tako da, ne obazirite se na regulativu i budite deo nove i mnogo zdravije ekonomije koja zapravo i ne mora da ima bilo kakve veze sa postojećim sistemom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...