bankrot berze FTX izazvao lančanu reakciju

Sa globalnog tržišta kriptovaluta izbrisano 132 milijarde dolara za manje od jednog dana

BerzaHi-techSvet

9.11.2022 14:16 Autor: Marko Miladinović 1

Sa globalnog tržišta kriptovaluta izbrisano 132 milijarde dolara za manje od jednog dana Sa globalnog tržišta kriptovaluta izbrisano 132 milijarde dolara za manje od jednog dana
Tržište digitalne imovine u poslednja 24 časa dobrano je potresao kolaps jedne od najvećih svetskih berzi kriptovaluta, FTX. Ova berza je sinoć sklopila sporazum... Sa globalnog tržišta kriptovaluta izbrisano 132 milijarde dolara za manje od jednog dana

Tržište digitalne imovine u poslednja 24 časa dobrano je potresao kolaps jedne od najvećih svetskih berzi kriptovaluta, FTX. Ova berza je sinoć sklopila sporazum o spasavanju od bankrota sa praktično najvećim rivalom, berzom Binance, pošto je naglo povlačenje sredstava ulagača dovelo do “značajnog pada likvidnosti”.

Kako piše BBC, navodno je višednevna zabrinutost u vezi sa finansijskim stanjem FTX-a tokom tri dana pred saopštenje o partnerstvu izazvala povlačenje šest milijardi dolara.

Osnivači dve berze, Sem Bankman-Frid (Sam Bankman-Fried) i Čangpeng Žao (Changpeng Zhao), spadaju među najmoćnije učesnike svetskog tržišta kriptovaluta. Žaov Binance je pre osam meseci uzburkao javnost kad je najavio preuzimanje udela u poznatom finansijskom časopisu i portalu Forbes za 200 miliona dolara, a može se reći da je od svih postojećih berzi za razmenu i kupoprodaju kriptovaluta najbolje izdržao pritiske od strane međunarodnih regulatora.

U stvari je Žao i ubrzao slom FTX-a, kada je tokom vikenda na društvenoj mreži Twitter najavljivao rasprodaju njenog tokena FTT. Od tada do danas FTT je izgubio 80 odsto svoje vrednosti.

Binance je danas potpisao pismo o namerama da preuzme svog rivala, mada uz “diskreciono pravo da se povuče iz posla u bilo kom trenutku“.

Čitava ujdurma oko ubrzanog propadanja FTX-a, međutim, kao posledicu imala je ubrzani pad vrednosti najtrgovanijih kriptovaluta.

Najpopularniji token na svetu bitcoin od utorka je pao sa nivoa od oko 20.000 dolara, gde je uz blaga osciliranja bio maltene mesec dana, do 17.632 dolara u 14 časova po srednjoevropskom vremenu, uz nastavak opadajućeg trenda.

Kako piše CoinDesk, ether i većina takozvanih altcoina su počeli da padaju na sličan način. Druga najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti ether sada košta oko 1.300 dolara po komadu, uz pad veći od 15 odsto u odnosu na ponedeljak, na najniži nivo u više od dve nedelje.

CoinDesk Market Index, koji je kreiran da prati vrednost tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta u opticaju, odnosno celog globalnog tržišta kriptovaluta, pao je zapanjujućih 10 procenata.

Drugim rečima, sa tržišta kriptovaluta za jedan dan izbrisano je 132 milijarde dolara (pad sa 1,07 biliona na 938 milijardi dolara), što aktuelnu situaciju čini jednim od najvećih kolapsa na tržištu kapitala, kako tradicionalnog tako i rizičnog, u poslednjih godinu dana.

  • Jovana24

    17.11.2022 #1 Author

    Virtuelni novac gubi vrednost, dobija, neki virtuelni milijarderi… Iovako je novac sve vise cista imaginacija, sto dokazuje upravo kriptovaluta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...