Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš, za Biznis.rs o inovacijama, izazovima i startap ekosistemu

Od Grada elektronike do Grada naprednih tehnologija

Hi-techInovacijeIntervjuIzdvajamoMesečnik

19.2.2024 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Od Grada elektronike do Grada naprednih tehnologija Od Grada elektronike do Grada naprednih tehnologija
Osnovan 2020. godine u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Niša i Univerziteta u Nišu, Naučno-tehnološki park Niš od početka svog poslovanja igra značajnu ulogu... Od Grada elektronike do Grada naprednih tehnologija

Osnovan 2020. godine u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Niša i Univerziteta u Nišu, Naučno-tehnološki park Niš od početka svog poslovanja igra značajnu ulogu u pružanju informacija o mogućnostima i prilikama, i podršci definisanju ideja i poslovnih modela. Inspirisan tehnološkom tradicijom, NTP Niš u sinergiji sa domaćim i međunarodnim akterima kreira dinamični i inovacioni startap ekosistem koji svoj razvoj bazira na ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama, i pozicionira Grad Niš i region kao globalni izvor naprednih tehnologija.

Povodom daljeg razvoja i napretka, kako samog objekta, tako i mogućnosti koje ovaj naučno-tehnološki park pruža svojim članovima, razgovarali smo sa dr Milanom Ranđelovićem, direktorom Naučno-tehnološkog parka Niš. U intervjuu za Biznis.rs on otkriva šta će se sve promeniti izgradnjom novog prostora, kako uprkos izazovima tim uspeva da ispuni zadate ciljeve i zašto veruje da će Niš od Grada elektronike postati Grad naprednih tehnologija.

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je tender za izgradnju naučno-tehnoloških parkova, među kojima je i NTP Niš. Kako će izgledati novi objekat? Kada se očekuje početak izgradnje?

– Novi objekat Naučno-tehnološkog parka Niš biće značajan doprinos nacionalnoj infrastrukturi u oblasti inovacija, reflektujući važnost tehnološkog razvoja u Srbiji. Projektom koji je deo inicijative Vlade Republike Srbije i Ministarstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije, uz podršku EBRD-a, predviđa se izgradnja modernog objekta koji će u potpunosti ispuniti uslove za privlačenje novih članova, startap timova i razvojnih centara, ali i omogućiti nesmetan rast i razvoj kompanija koji su već članovi NTP Niš. U planu je da se kroz investiciju od preko 20 miliona evra izgradi oko 18.000 kvadratnih metara modernog prostora, koji će uključivati oko 9.000 kvadrata kancelarijskog i 1.000 kvadrata laboratorijskog prostora, čime će NTP Niš postati hab u kome će raditi oko 1.500 stručnjaka posvećenih razvoju inovativnih projekata.

Ukupni kapaciteti NTP Niš će, nakon završetka radova, premašiti 30.000 kvadratnih metara, od čega oko 15.000 kvadrata kancelarijskog i laboratorijskog prostora. Početak izgradnje se očekuje početkom naredne godine, a cilj je da se ovim projektom značajno unapredi inovativni ekosistem u Srbiji.

Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš / Foto: NTP Niš

Razvoj i unapređenje Naučno-tehnološkog parka Niš, i naučno-tehnoloških parkova generalno, od posebnog je značaja za tehnološki i inovativni sektor u Srbiji. Šta vidite kao glavne benefite ovakvih inicijativa?

– Razvoj i unapređenje Naučno-tehnološkog parka Niš, kao i ostala tri parka u Srbiji, ima ključnu ulogu u jačanju tehnološkog i inovativnog sektora zemlje. Ove inicijative donose brojne prednosti, počevši od podrške razvoja inovacija i istraživanja, gde parkovi pružaju neophodnu infrastrukturu, programe podrške i objedinjavaju resurse za razvoj novih tehnoloških ideja i rešenja. Osim toga, imaju značajan uticaj na ekonomski razvoj kroz stvaranje novih radnih mesta i privlačenje kako domaćih, tako i stranih investicija, i to istraživačko-razvojnih centara, što doprinosi globalnoj konkurentnosti srpske ekonomije i transformaciji ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.

Važna aktivnost na kojoj parkovi rade je razvoj inovacionog ekosistema i promocija inovacionog tehnološkog preduzetništva, ali i razvoj talenata, jer oni predstavljaju buduće osnivače startap timova i preduzeća. Jačanje veze između akademskog sveta i industrije omogućava studentima i mladim profesionalcima da se praktično obučavaju i učestvuju u projektima u realnom sektoru. Takođe, ove aktivnosti podstiču stvaranje zajednice inovatora, preduzetnika, istraživača i aktivno učešće obrazovnih institucija u tim procesima, čime se promoviše deljenje znanja, ideja i resursa, što je od suštinske važnosti za brz razvoj tehnoloških inovacija.

Kao jedan od značajnijih doprinosa treba istaći i to da naučno-tehnološki parkovi igraju ključnu ulogu u internacionalizaciji i povezivanju domaćih kompanija sa inostranim, i na taj način pružaju podršku pristupu globalnim tržištima i uspostavljanju međunarodne saradnje u oblasti tehnologije i inovacija. Sve ovo čini nas, naučno-tehnološke parkove, ne samo centrima tehnološkog razvoja, već i važnim pokretačima inovacionog ekosistema u Srbiji.

Najpopularnija IKT industrija, gejming, veštačka inteligencija…

Kada su u pitanju inovativna preduzeća i startapi, gde najviše svoju šansu vide preduzeća sa kojima sarađujete? Koja oblast poslovanja je dominantna?

– Članovi Naučno-tehnološkog parka Niš pretežno posluju u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), što čini dominantnu oblast poslovanja unutar parka. Među ovim preduzećima zastupljene su i kompanije iz oblasti gejming industrije, što pokazuje rastući trend interesovanja i potencijala u ovoj oblasti. Pored toga, značajno mesto zauzimaju i kompanije koje se fokusiraju na razvoj projekata baziranih na Internetu stvari (IoT), veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju, i primeni IKT u drugim oblastima privrede i društvenog delovanja. Primena ovih tehnologija otvara širok spektar mogućnosti za inovacije, pružajući kompanijama priliku da razvijaju napredna rešenja koja odgovaraju na savremene izazove.

Koje će sve novine i dodatne pogodnosti novi prostor ponuditi? Da li će doprineti unapređenju ponude koju NTP pruža svojim članovima?

– Planira se intenzivniji rad na funkciji transfera tehnologija i komercijalizaciji naučno-istraživačkih projekata, razvoju zajedničkih projekata i laboratorija između više naučno-istraživačkih organizacija i privrede, razvoju startapova i inovativnih projekata iz oblasti zelene ekonomije i energetske efikasnosti, biotehnologija, sajber bezbednosti, robotike, visokotehnoloških projekata iz oblasti automobilske industrije i mobilnosti.

Novi prostor Naučno-tehnološkog parka Niš doneće svakako niz novina koje će značajno doprineti unapređenju usluga koje park već pruža svojim članovima. Najznačajnije i jeste samo proširenje i modernizacija prostora, koji će u potpunosti biti funkcionalan i prilagođen potrebama naših članova, da efikasnije razvijaju svoje projekte i ideje. Takođe, biće unapređen i aspekt edukacije i mentorstva, a članovi će, kao i do sada, imati priliku da učestvuju u različitim programima obuke, radionicama i stručnim konferencijama što će doprineti njihovom profesionalnom razvoju. Posebna pažnja biće posvećena unapređenju već postojećeg zajedništva među kompanijama članovima NTP Niš, gde će nastaviti da razmenjuju iskustva, ideje i najbolje prakse, jačajući time međusobnu saradnju i sinergiju.

Ukratko, novi prostor NTP Niš će biti mesto koje ne samo da pruža fizičku infrastrukturu potrebnu za rad, već i bogat set usluga koje podstiču inovacije, tehnološki i profesionalni razvoj naših članova. Na ovaj način stvoriće se povoljna sredina za privlačenje razvojnih centara globalnih tehnoloških kompanija.

Tim Naučno-tehnološkog parka Niš / Foto: NTP Niš

Naučno-tehnološki park Niš stvara uslove i kreira ambijent za razvoj inovativnih startap kompanija, kao i za povratak naših stručnjaka iz inostranstva. Koji su glavni izazovi sa kojima se suočavate u ovom pogledu?

– Jedan od glavnih izazova jeste privlačenje i zadržavanje talentovanih pojedinaca, posebno onih koji su stekli iskustvo i veštine radeći u inostranstvu. Potrebno je stvoriti uslove koji su konkurentni onima na inostranim tržištima, što uključuje ne samo finansijske podsticaje, već i uslove života i pružanje podsticajnih uslova za rast i napredak, mogućnosti za profesionalni razvoj i pristup međunarodnim mrežama.

Drugi izazov predstavlja uspostavljanje saradnje između različitih aktera u ekosistemu. Najveći potencijal i generator znanja inovacija u Srbiji su naučno-istraživačke organizacije, odnosno, u slučaju našeg regiona, fakulteti Univerziteta u Nišu. Istovremeno, kao posledica decenijskog nedostatka saradnje nauke i privrede, ne postoje sistemske veze između novih tehnoloških i poslovnih lidera u regionu i akademske zajednice, i nema dovoljno startap timova i kompanija koje su posledica istraživačkih projekata akademske zajednice. Promocija mogućnosti, uspešnih priča i preduzetičkog duha, znanja i veština na univerzitetu i obnavljanje tih veza jeste jedan od ključnih izazova i istovremeno razvojnih potencijala.

Uprkos ovim izazovima, Naučno-tehnološki park Niš kontinuirano radi na unapređenju svojih usluga i programa kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe inovativnih startapa i stručnjaka, te na taj način doprinelo daljem razvoju inovacionog i startap ekosistema, kako u regionu Južne i Istočne Srbije, tako i na nacionalnom nivou.

Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš / Foto: NTP Niš

Jedan od vaših ciljeva je i podsticanje aktivnih i diplomiranih studenata da započnu i razviju sopstveni biznis. Koliko su mladi zainteresovani i motivisani da naprave ovakav korak?

– Posebno smo ponosni na saradnju koju je u prethodne tri godine rada NTP Niš uspostavio sa studentima i studentskim organizacijama Univerziteta u Nišu, ali i Akademije strukovnih studija i drugih, privatnih univerziteta. Drago nam je da smo s njihove strane prepoznati kao ključni partneri i podrška u realizaciji događaja povezanih sa temama iz oblasti tehnološkog preduzetništva.

Primetno je da su sve više motivisani da započnu sopstveni biznis, posebno u dinamičnom i brzorastućem sektoru kao što je IKT. U radu sa njima prepoznali smo želju da steknu relevantne veštine i znanja neophodna za uspeh u ovom sektoru. Važno je istaći da park pruža nesebičnu podršku mladima u razvoju sopstvenih inovativnih ideja kroz program predinkubacije koji je dizajniran da im pomogne u ranim fazama razvoja njihovih projekata. Ovaj program ne samo da pruža osnovne usluge, već i omogućava mladima da testiraju i razvijaju svoje ideje u realnom okruženju, uz stručnu podršku i savetovanje. Takođe, NTP Niš igra značajnu ulogu u povezivanju ovih mladih preduzetnika s tržištem, investitorima i drugim ključnim akterima u ekosistemu, što je presudno za uspešan razvoj i rast njihovih biznisa. Uz ovakvu podršku, mladi su sve više motivisani da preuzmu inicijativu i koriste prilike koje se pružaju za razvoj sopstvenih inovativnih preduzeća.

Prepoznata je potreba za pružanjem znanja i veština iz oblasti preduzetništva studentima tehničkih fakulteta, studentima medicine i prirodnih nauka, studentima iz oblasti umetnosti, u okviru formalnih obrazovnih procesa, jer savremeno okruženje ta znanja i veštine traži i u slučaju preduzetničke inicijative ili zapošljavanja u tehnološkim kompanijama. NTP Niš se trudi da sa fakultetima Univerziteta u Nišu razvije programe i mehanizme kojima će se sistemski prevazići taj problem, a u međuvremenu podržava studentske inicijative i projekte koje ‘ad hoc’ utiču na ublažavanje tog problema.

Vrednost srpskog startap ekosistema zabeležio je značajan rast u protekloj godini, a u Globalnom izveštaju o startap ekosistemu (2023) naročito su se istakli Beograd i Novi Sad. Kako se tu pozicionira Niš?

– Inovacioni i startap ekosistem prolazi kroz nekoliko faza razvoja, pa tako i nacionalni, regionalni i lokalni ekosistemi. Pre pet godina Niš je kao nekadašnji “Grad elektronike” imao značaj “statističke greške” u nacionalnom startap ekosistemu, do te mere da ga izveštaj koji je za potrebe Vlade Srbije radio Startap Genome, nije sagledavao. Nacionalni inovacioni i startap ekosistem raste, broj registrovanih startap kompanija i timova bliži se željenom broju od hiljadu, ali se pozitivni trendovi dešavaju i u Južnoj i istočnoj Srbiji i Gradu Nišu.

Naučno-tehnološki park Niš tri godine od početka rada broji šezdesetak članova, a do sada smo imali više od 100 prijava za članstvo. Rezultati se posebno vide u broju startap timova i kompanija u najranijoj fazi razvoja, gde beležimo preko sto timova koji su aktivni i rade na razvoju svojih ideja. Dokaz za to je i sve veći broj prijava i dobitnika raspoloživih razvojnih sredstava od strane timova iz Niša i našeg regiona, a koje odobravaju Fond za inovacionu delatnost, Programi Startech i Raising Starts i slični. Zadatak je svih nas da se taj trend nastavi, da se struktura i kvalitet timova dalje unapređuje i da se pruži podrška što većem broju timova u monetizaciji, skaliranju i pristupu investicijama i znanju. Verujemo da je NTP Niš dao doprinos ovim pozitivnim trendovima u našoj zajednici.

Pozicija Niša u Globalnom indeksu ekosistema porasla je za 145 mesta, što je veoma značajan podatak. Na nacionalnom nivou, Niš je rangiran kao treći u Srbiji. Nameće se i činjenica da NTP Niš kroz aktivnosti koje omogućuju pristup kapitalu, kako kroz nacionalne, internacionalne, tako i kroz međunarodne ili evropske fondove, kroz mentorske sesije, radionice i programe podrške, osnažuje i usmerava startap kompanije u svim segmentima razvoja i na ovaj način utiče na pospešivanje procesa implementacije inovacija, ali podstiče i ubrzani razvoj startap ekosistema Regiona Južne i Istočne Srbije.

Kakva su vaša predviđanja kada je reč o daljem razvoju startapova u našoj zemlji? Gde postoji prostor za unapređenje?

– Poslednjih nekoliko godina okruženje za razvoj startapova je značajno unapređeno. Razvijena je i usvojena Strategija razvoja startap ekosistema, obezbeđeni su izvori finansiranja iz javnih, privatnih i donatorskih sredstava, izgrađena su četiri Naučno-tehnološka parka, dograđuju se svi i grade još jedan ili dva, osnovano je preko dvadeset regionalnih inovacionih startap centara i to je dalo rezultate u preko 700 registrovanih stratapova u Srbiji.

Najveći broj ovih kompanija pokreću mladi kreativni ljudi što je dobro, ali smatramo da veliki potencijal za kreiranje novih uspešnih startapova leži u komercijalizaciji istraživanja naučno-istraživačkih organizacija, njihovoj saradnji sa korporacijama i razvoju novih proizvoda, odnosno tranziciji timova koji rade outsourcing u informacionim tehnologijama, kao razvoju sopstvenih proizvoda i spinoff projektima postojećih tehnoloških kompanija. U pogledu industrija ubeđeni smo da će u narednom periodu veći broj startap kompanija biti iz biotehnologija, zelene ekonomije, mobility rešenja, uz nastavak trenda primene savremenih informacionih tehnologija (AI, Blockchain…) u drugim industrijama.

Autor: Ivana Tomić

Tekst je objavljen u novogodišnjem dvobroju štampanog izdanja Biznis.rs

 • PAVLE-2005

  19.2.2024 #1 Author

  Idemo Niš napredno samo

  Odgovori

 • SHALIMAR

  19.2.2024 #2 Author

  U nesto pametno da se uloži..

  Odgovori

 • tamara71

  19.2.2024 #3 Author

  Najbitnije za naucno-tehnoloski razvoj je ulagati u ljude, nama strucni ljudi beze iz zemlje…nikakav park tu ne pomaze

  Odgovori

 • DUCA

  19.2.2024 #5 Author

  Neka samo tako nastave.

  Odgovori

 • Sindi

  20.2.2024 #6 Author

  Pa kaze…oko Nisa kisaaaa a u Nisu suuuvooo

  Odgovori

 • LEA

  20.2.2024 #7 Author

  Svaka cast

  Odgovori

 • SENSEI

  21.2.2024 #8 Author

  Samo napred sa razvijanjem i drugih gradova u Srbiji

  Odgovori

 • BIJUTI27

  25.2.2024 #9 Author

  👏 BRAVOOO!!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...