Prevazilaženje predrasuda ključno za jačanje privrede

AmCham: Rodna ravnopravnost preduslov za izgradnju naprednih ekonomija

PoslovanjeSrbijaU fokusu

8.3.2024 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

AmCham: Rodna ravnopravnost preduslov za izgradnju naprednih ekonomija AmCham: Rodna ravnopravnost preduslov za izgradnju naprednih ekonomija
Predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Stefan Lazarević izjavio je danas da je unapređenje rodne ravnopravnosti, u poslovnom svetu, jedan od preduslova za... AmCham: Rodna ravnopravnost preduslov za izgradnju naprednih ekonomija

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Stefan Lazarević izjavio je danas da je unapređenje rodne ravnopravnosti, u poslovnom svetu, jedan od preduslova za izgradnju održivih i naprednih ekonomija.

„Kroz aktivno podsticanje korporativne kulture, koja neguje rodnu ravnopravnosti, uz angažovanje i podršku muškaraca, kreiraju se uslovi u kojima se svi pojedinci mogu razvijati i napredovati bez obzira na pol“, rekao je Lazarević na panelu „Uspesi, izazovi i budućnost žena u poslovnom okruženju“, saopštila je AmCham, a prenela agencija Beta.

Menadžerka projekta „Ona zna“ iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Jelena Mihajlović istakla je da su svi projekti i strategije te agencije utemeljeni na principima rodne ravnopravnosti.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je važno podizati svesti o rodnoj ravnopravnosti i obavezama, koje čekaju poslodavce prema regulativi Evropske unije.

„Predrasude da žene ne mogu biti dobri rukovodioci i biznis lideri moraju što pre biti prevaziđene kako bi ekonomija mogla da ostvari značajan rast“, navela je Janković.

Dodala je da podaci Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost pokazuju da bi unapređenje rodne ravnopravnosti do 2050. dovelo u EU do povećanja BDP po glavi stanovnika za 6,1 do 9,6 odsto.

„Promene su kompleksne i sastoje se od procesa koji imaju svoju dinamiku, a na koje mogu uticati brojni faktori, među kojima su i nedavno usvojena direktiva EU, razvoj veštačke inteligencije i povećan broj žena u STEM naukama, ali i razmišljanje i delovanje ljudi koji te promene treba da iznesu“, ukazala je Janković.

Naglasila je da samo direktive i zakoni nisu dovoljni da dovedu do željene promene, već da je za to potreban odlučan i širok angažman celog društva.

Kako je saopšteno, učesnici panela su se složili da je pitanje rodne ravnopravnosti suštinski povezano sa prevazilaženjem predrasuda u praksi, ekonomskim i društvenim statusom, kao i da je ključno za jačanje ekonomije svake pojedinačne države.

AmCham, kroz partnerstva sa relevantnim institucijama, organizacijama i uz aktivno učešće u projektima poput „Ona zna“ – Projekat za ekonomsko osnaživanje žena, nastoji da osnaži žene u radnom okruženju, pomogne uklanjanju prepreka koje utiču na njihov profesionalni razvoj i rad, sa ciljem razvoja boljeg društva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...