Trgovci se pripremaju za 8. mart

Cveće ove godine skuplje do 10 odsto, ali kupaca ima sve više

AgrobiznisIzdvajamoPoslovanjeSrbija

5.3.2024 12:11 Autor: Milica Vojtek 14

Cveće ove godine skuplje do 10 odsto, ali kupaca ima sve više Cveće ove godine skuplje do 10 odsto, ali kupaca ima sve više
Ovog meseca navršava se 115 godina otkako se 8. mart obeležava kao međunarodni praznik žena, odnosno dan kada je 15.000 tekstilnih radnica iz Njujorka... Cveće ove godine skuplje do 10 odsto, ali kupaca ima sve više

Ovog meseca navršava se 115 godina otkako se 8. mart obeležava kao međunarodni praznik žena, odnosno dan kada je 15.000 tekstilnih radnica iz Njujorka izašlo na ulice da traži svoja prava. Bez obzira da li obeležavate ovaj praznik ili ne, jedno je sigurno – tog dana biće prodato na tone cveća svuda u svetu.

Iako se cvećari uveliko spremaju i očekuju veću prodaju nego prošle godine, uzgajivači cveća zbog rasta troškova ne očekuju ekstra zaradu.

Ljubomir Jelić, koji sa suprugom vodi rasadnik „Jelić“ u kome se uzgaja 40 vrsta sadnica, kaže da je 8. mart prvi „udarni“ period tokom godine, kao i da je potražnja ovog proleća za nijansu veća nego prošlog.

„Sada za Osmi mart nam stižu dan i noć, jagorčevina, karanfili, ciklame. Sledeći špic nam je prolećna sezona, april-maj, i na kraju imamo hrizanteme koje stižu na jesen“, kaže on.

Iako se cveće više traži, zarada verovatno neće biti veća.

„Troškovi uzgoja su jako skočili, i do 30 odsto. Najviše su poskupeli zemlja i saksije, kao i biljke iz uvoza. Zemlja je sa 15,5 evra za 250 litara otišla na 22, pa i do 25 evra u zavisnosti od dobavljača, dostave, pakovanja“, kaže Jelić i dodaje da će manje zaraditi ove godine jer „ne može da podigne cene srazmerno povećanju troškova“.

Iako se trude da svoje biljke priodno uzgajaju, za određene vrste, naročito one koje dolaze iz uvoza, moraju i dodati određene hemijske supstance kako bi cveće opstalo i sveže došlo do onih kojima je namenjeno.

Foto: Freepik.com

Iz novosadske cvećare Florentina objašnjavaju da je cveće uvek skuplje za Dan žena i da to ne zavisi od cvećara, već od inostranih dobavljača koji podignu cene uoči 8. marta.

„U odnosu na prošli Osmi mart ove godine je cveće skuplje do deset odsto“, kažu iz Florentine, ali napominju da cene ne utiču na kupovinu, te da se svake godine proda sve više aranžmana.

„Za ovaj praznik najviše se kupuju ruže i lale“, poručuje vlasnica. Ona objašnjava da je većina cveća iz uvoza, naročito „tokom zimskog perioda“, dok tokom leta domaće cveće ima četvrtinu udela u njihovoj cvećari.

Cene ruža će se, prema rečima trgovaca, kretati od 300 dinara pa naviše u zavisnosti od kvaliteta, mesta kupovine i dekoracije. Oni napominju da ukoliko planirate neke veće bukete obavezno rezervišete cveće unapred, jer će na sam dan praznika malo ko biti u prilici da vam bez prethodne najave izađe u susret.

Ono što je trend poslednjih godina i u cvećarstvu jesu online cvećare u kojima možete poručiti poklone i iz inostranstva. Njihove cene su nešto veće, s obzirom na to da je uračunata i dostava. Buket od tri ruže u ovom slučaju retko će koštati manje od 2.500 dinara.

Najskuplji aranžman od 101 ruže, koji smo pronašli na sajtu jedne online cvećare, košta 36.000 dinara, što pokazuje da ima i onih koji su spremni da izdvoje veće svote novca kako bi obradovali nekoga.

Prema podacima Privredne komore Srbije, naša zemlja je veliki uvoznik, ali i izvoznik cveća. Tokom 2022. godine ukupan izvoz ruža iznosio je tri miliona evra, dok je uvoz bio vredan 3,79 miliona evra.

Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim u okolini Šapca, Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice i Velike Drenove, a najvažnija je proizvodnja ruža, i to kalemljene i nekalemljene ruže za sadnju.

Ruže se najviše uvoze iz Holandije, Kenije i Etiopije.

 • jevtic

  5.3.2024 #1 Author

  Cveće nikada nije skupo…

  Odgovori

 • Manja

  5.3.2024 #2 Author

  …mozda nije skupo, ali ne znaci da i cvece nece postati luksuz….

  Odgovori

 • Dux011

  5.3.2024 #4 Author

  Za cveće ne treba žaliti.

  Odgovori

 • MIKIMILE

  5.3.2024 #5 Author

  Ne treba zaliti, cvece uvek treba kupovati

  Odgovori

 • AJA

  5.3.2024 #6 Author

  Svako kupuje prema svojim materijalnim mogucnostima.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  5.3.2024 #7 Author

  Zarade cvećare dobro za 8.mart…

  Odgovori

 • ZVEZDA

  5.3.2024 #9 Author

  Kad je sve ostalo poskupelo , sto ne bi i cvvece

  Odgovori

 • STEPA

  6.3.2024 #10 Author

  Za svaki 8 mart je cveće nenormalno skupo

  Odgovori

 • SENSEI

  6.3.2024 #11 Author

  To se najviše i vidi kako se bliži 14. februar ili osmi mart

  Odgovori

 • VALE

  6.3.2024 #12 Author

  Pa zamislite samo da nema cveca. Kako bi svet izgledao

  Odgovori

 • SENSEI

  8.3.2024 #13 Author

  Obzirom da se bliži praznik žena, bilo je i za očekivati

  Odgovori

 • PIKSI

  28.4.2024 #14 Author

  Lepu zaradu imaju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...