U pitanju je 15 odsto godišnjeg izvoza

Za Dan zaljubljenih Kolumbija izvezla 700 miliona strukova cveća

LifestyleSvet

14.2.2024 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Za Dan zaljubljenih Kolumbija izvezla 700 miliona strukova cveća Za Dan zaljubljenih Kolumbija izvezla 700 miliona strukova cveća
Kolumbija, vodeći proizvođač cveća u obe Amerike, izvezla je više od 700 miliona strukova cveća već spakovanog u bukete za Dan zaljubljenih, uglavnom u... Za Dan zaljubljenih Kolumbija izvezla 700 miliona strukova cveća

Kolumbija, vodeći proizvođač cveća u obe Amerike, izvezla je više od 700 miliona strukova cveća već spakovanog u bukete za Dan zaljubljenih, uglavnom u SAD.

To je 15 odsto godišnjeg izvoza cveća iz te južnoameričke zemlje koja je drugi najveći snabdevač u svetu, posle Holandije, rekla je ministarka Henifer Mohika (Jhenifer Mojica), piše Danas.

Kolumbija se ističe na tržištu po kvalitetu ruža, karanfila, hrizantema, hortenzija i ljiljana.

Posle kafe, cvećarstvo je drugi najveći poljoprivredni izvoz u toj zemlji, sa više od 60 vrsta i 1.600 sorti cveća za prodaju u inostranstvu.

Dan zaljubljenih i Dan majki u maju su prilike kada je najveći izvoz cveća koje čini 30 odsto ukupnog obima izvoza, rekla je ministarka.

Priprema cveća za Dan zaljubljenih, 14. februar, stvara 27.000 privremenih poslova uz 110.000 redovnih u toj delatnosti, a ogromna većina su žene i majke koje su glave domaćinstva.

Prevoz cveća avionima se utrostručio prethodnih dana i dostigao i do 40 posebnih letova teretnih aviona dnevno.

Pored SAD, Kolumbija izvozi cveće u oko 100 zemalja, uključujući Japan, Holandiju, Francusku, Španiju i Južnu Koreju.

Od januara do oktobra 2023. izvoz cveća je Kolumbiji doneo 1,75 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.