Srbija se po kvalitetu ruža na svetskom tržištu poredi sa Francuskom

Uz mala ulaganja do velikog profita – gajenje cveća unosan biznis

BiznisBolji posaoMoja firmaPreduzetnikSrbijaVesti

9.3.2021 08:01 Autor: Marija Jovanović 3

Uz mala ulaganja do velikog profita – gajenje cveća unosan biznis Uz mala ulaganja do velikog profita – gajenje cveća unosan biznis
Trgovina i promet cveća odavno je postao veliki biznis, koji sada, na svetskom nivou, premašuje vrednost od 200 milijardi evra. Kada je reč o... Uz mala ulaganja do velikog profita – gajenje cveća unosan biznis

Trgovina i promet cveća odavno je postao veliki biznis, koji sada, na svetskom nivou, premašuje vrednost od 200 milijardi evra. Kada je reč o Srbiji, na godišnjem nivou promet je dostigao 20 miliona evra, pri čemu je nešto manje od 15 miliona uvoz, dok je izvoz na nivou od 4,2 miliona evra, kaže za Biznis.rs sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.

„Srbija najviše, oko 45 odsto, uvozi sadni materijal orhideja, narcisa, zumbula i lala i to pretežno iz Holandije. Oko 25 odsto uvoza odnosi se na živo cveće, a ostatak na rezano cveće, pre svege hrizanteme, ljiljane i ruže“, navodi Bogunović i dodaje da u izvozu najviše dominiraju ruže, koje su u vrednosti od oko dva, dva i po miliona evra.   

Foto: Pixabay.com

Najveći partner Srbije u izvozu je Evropska unija u koju izvozimo više od 50 odsto naše robe. Oko 22 odsto ide za carinsku uniju, 21 odsto u zemlje CEFTA regiona, dok kada je reč o uvozu, 86 odsto dolazi iz EU, a najveći partner je Holandija.

Ulaganje koje donosi profit

Naša zemlja ima jako dobre uslove za gajenje cveća, s obzirom na broj sunčanih dana, mikroklimatske uslove i kvalitet zemljišta. Srbija se po uzgoju ruža poredi sa jugom Francuske i po uslovima i kvalitetu, objašnjava naš sagovornik i dodaje su naše ruže prepoznate kao visoko kvalitetno cveće koje postiže dobru cenu.

„Što se tiče naše proizvodnje, Srbija pod plantažama ima oko 600 hektara površina pod cvećem i još toliko u ostalom sistemu gajenja“, kaže Bogunović. Kada je reč o ulaganjima u proizvodnju, on napominje da je vrlo važno koja vrsta cveća se gaji jer, primera radi, postoji 30.000 vrsta ruža, a svaka od tih sorti zahteva posebne uslove.

Foto: Pixabay.com

„Kako bi se pokrenuo biznis, za jedan manji zasad ruža neophodno je oko 15.000 evra. Otprilike, na jedan hektar ide oko 7.000 sadnica ruža, koje su u proseku oko jedan evro po sadnici. Već tokom prve godine one mogu da povrate investiciju i njihov prinos se duplira. Na jednom hektaru ruža možete da uberete od 150.000 do 250.000 cvetova, sve zavisi od načina na koji radite i proizvodite“, napominje Bogunović.

Sama kalkulacija celokupne investicije zavisi od načina i tehnologije koja se primenjuje. Kako kaže Bogunović, visina ulaganja zavisi i od uslova gajenja, da li je reč o zatvorenim ili otvorenim sistemima, zemljištu ili saksijama jer sve to diktira cene. Investicije koje zahtevaju rad u kontrolisanim uslovima, sa staklenikom i plastenikom, dosta su veće u odnosu na proizvodnju na otvorenom jer to podrazumeva i posebnu mehanizaciju i ulaganja u sisteme navodnjavanja.  

„Za proizvodnju božura nephodna je investicija od oko 55.000 evra. Za razliku od ruža, gde se zasad eksploatiše pet godina, ovde eksploatacija traje deset godina, a godišnje prihodujete u proseku 20.000 evra i tokom cele godine možete da uberete cvetove“, zaključuje naš sagovornik.

  • Anna

    9.3.2021 #1 Author

    Gajenje cveća je oduvek bio lep i unosan posao, još ako se gaji s ljubavlju to je onda pravo uživanje koje se višestruko isplati- finansijski, estetski i emocionalno

    Odgovori

  • Irina

    10.3.2021 #2 Author

    Super investicija

    Odgovori

  • STRELAC

    25.4.2022 #3 Author

    Gajenje sveca je oduvek bio unosan posao.Trazi dosta ulaganja i rada,ali se isplati na kraju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...